Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Експерт: Три вида делфини има в Черно море и трите са защитен вид
Автор: Екип Burgas24.bg 17:30 / 31.10.2011Коментари (0)3101
© Burgas24.bg
Три вида делфини се срещат в Черно море. И трите са защитени от Закона за биологичното разнообразие и по няколко други национални закони. Обект са на редица конвенции, които са приети от България, включени са в директивата на местообитанията на ЕС и тяхното опазване е задължение на страната ни. Това каза в интервю Градимир Градев, експерт от ФПС "Зелени Балкани" по време на мултимедийната презентация със заглавие "Делфините в Черно море и методи за тяхното проучване" по повод Международни, ден на Черно море.

От ФПС "Зелени Балкани" искат да наблегнат върху делфините като емблематичните обитатели на Черно море. Мултимедийна презентация е със снимки, показващи особеностите на трите вида делфини- афалината, който е най-големият от трите вида, обикновеният делфин и най-малкият е муткур или още познат като морска свиня. Чрез множество снимки се показаха отличителните белези, по които могат да се разпознават трите вида, какво ги заплашва, какви методи се използват за тяхното проучване. Избрани са делфините, защото те са на върха на хранителната верига и като такива са едни от най-чувствителните органзими, които много лесно биха били засегнати от различни промени в средата като замърсявания, промяна на цялостната среда и др. Числеността на намерените мъртви екземпляри е различна всяка година.

"Важно е да се отбележи, че тя може да бъде както вследствие на човешка дейност, така и на умишлени посегателства, но в същото време има случаи, когато смъртността им е по естествени прични - старост, заболяване, паразити и др. Тази година не може да се каже, че има по-голяма численост на намерените мъртви индивиди. Просто тази година се наблегна повече от страна на медиите, което за нас като природозащитници показва, че обществеността и медиите имат отношение към проблема. Ние бихме се радвали, ако такова е отношението на всички към опазването на други редки защитени видове като например птици, костенурки и т.н.", каза още Градев.

От гледна точка на проучване на делфините в Украйна се работи много по-добре. Имат постигнати добри резултати като например да изчислят от улов на опреден брой килограм на калкан или акула колко делфина умират от поставените мрежи. От черноморските страни Украйна е водеща в опазването на делфините. Трудно може да се посочи конкретна цифра за популацията на делфините не само в национално ниво, но и в целия черноморски басейн. Общо за трите вида делфини по данни на специалисти украинци, които са направили едновременно прочуване в различни части на Черно море е, че популацията е от няколко десетки хиляди около 30 000-40 000, но не повече от 100 000 индивида за морето. "Да мислим за природата не като наша собственост, а като нещо, което сме взели назаем от нашите наследници", е призивът на експертът.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: