Експерт: Телефонните измамници ползват няколко класически механизма

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:15 / 07.02.2011
736
Телефонните измамници ползват няколко класически механизма, на които жертви стават обикновено възрастни хора. Това каза говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. По нейните думи възрастните хора са много внимателно подбирани, защото се търсят наивни добронамерени хора, който са с ясното желание да помогнат на свои близки.

"Най-отявлена е схемата, при която се съобщава на възрастния човек, използвайки неговия моментен емоционален шок, че негов близък роднина, било син, дъщеря, внук или внучка е катастрофирал като при катастрофата е блъснал дете, което впоследствие е починал в болницата. Този механизъм има разновидност, при която близкият роднина е претърпял сериозни здравословни проблеми, в резултат на катастрофата и се налага животоспасяваща операция. И в двата случая обаче от възрастният човек се иска доста голяма парична сума", обясни Рандева. Целта в първия вариант е тази сума е предназначена за да бъде гарантирана свободата на близкия роднина и той максимално бързо да напусне ареста в полицията като се търсят вследствие варианти чрез адвокат да се снижи неговото количество вина. Във втория случай паричната сума е предназначена за медицинския екип, които ще се наложи да оперира близкия роднина и по този начин чрез животоспасяваща операция да се опита да промени хода на съдбата, който ако тя не успее да се осъществи, е предрешен като фатален, обясни говорителят на ОД на МВР - Бургас.

"Има още няколко различни механизма, които се ползват за измама на възрастните хора, сред които най-ярки са социални помощи, които трябва да бъдат получени, в случай, че възрастният човек покаже и предаде на социалния работник максимално голяма парична сума за да може да гарантира, че той е лоялен и че, спрямо него действително е необходимо да се предприемат финансов тип действия от страна на социалните служби. На този вариант се хващат най-много хора, които са от по-малките населени места, тъй като там снабдяването с дърва или медикаменти се осъществява действително в резултат на дейността на социалните работници", разказа Рандева. Понякога се жертват малки подаръци - апарат за мерене на кръвно налягане, термометър или тренажор, които се дават на възрастния човек като гаранция, че следващия подарък ще бъде по-голям, но за да бъде гарантирано получаването му трябва да се даде на ръка въпросната парична сума като тя е надвишаваща 4-5 хиляди лева като в случаите, в които възрастният човек заяви, че няма наличната сума в пари, а в банкова книжка, се стига до това възрастният човек да се принуждава да отиде до банката за да направи съответното теглене, а пред банката го изчакват непознати за него хора, които се представят за пълномощници и вземат въпросните пари, разкри схемата говорителят на бургаската полиция. Като превантивни мероприятия от полицията предприемат освен срещи с възрастни хора, които са обезпечени в различни пенсионерски клубове са и разговори с ръководствата на различните банки. В случай, че забележат възрастен човек, които се появява на банковото гише и се опитва да изтегли крупна парична сума, задължително с него да бъде проведен разговор от банковия служител за какво точно са му необходими тези пари. "Въпреки добрата дейност и задържаните телефонни групи, който са работили на територията на бургаски регион към момента не можем особено да се похвалим с намаляване броя на телефонните измами, защото се използва основно емоционалното състояние на възрастните хора, когато научат лоша вест", призна Рандева.

По нейните думи телефонните измамници не подбират на случаен принцип жертвите си. "За мен по-скоро те имат много стройна организация, защото всяка изпусната от възрастния човек информация се записва и след като преминат два-три до пет дни отново се пробват с телефонно обаждане", обясни тя. Въпреки че, възрастните хора са предупредени от свои близки за схемите на телефонните измами, те често действат първосигнално.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).