Еколози искат преместване на Спирита

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:10 / 11.08.2009
1215
Екологични проблеми, заплашват Централния бургаски плаж и прилежащата му част от Морската градина, смятат бургаски еколози от сдружение "Чиста природа". Причината - провеждане на второто по ред издание Spirit of Burgas и строежът на фестивално градче със седем сцени и къмпинг зона за посетителите на събитието.

Според еколозите щетите, които посетителите се очаква да нанесат на фестивална зона щели да бъдат значителни, отчитайки миналогодишните поражения по уникалната флора в Морската градина и безпрецедентното ситуиране на палатки в нея. Липсата на тоалетни, възможности за паркиране и усамотяване на двойките-посетители са довели до абсолютен хаос и огромни поражения по екофонда на Централната част от Морската градина, твърдят природозащитниците. Те са обезпокоени от информацията на организаторите на Spirit of Burgas за това, че от днес обликът на Централния бургаски плаж и прилежащата му част от Морската градина няма да са същите. Във въпросната фестивална зона е предвидено да се разположи къмпинг, който да обхване плажната ивица в близост до пристанището, като по първоначални данни капацитетът му е за 3 000 души. Палатковият лагер ще бъде отворен за настаняване на 14 август /петък/ точно в 12.00 часа, като ще изпрати последните посетители ден след финала на фестивала /17 август/.

За четирите дни от своето съществуване къмпингът, както и откритите фестивални сцени за пореден път ще поставят на изпитание търпението на бургазлии, считат еколози от крайморския град. Огромното зашумяване, в непосредствена близост до централната градска част, в комбинация с неконтролируемите български и чуждестранни фенове, обсаждащи пътните артерии и пешеходните зони в най-натоварената зона на Бургас, ще тестват нервите и възможностите на 136-те частни охранителя, полицейските служители, огнеборци, работещите в отдел "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" към Община Бургас и Водно-спасителна служба.

"Въпреки щедро прокламираните мерки, взети от Община Бургас за организиране на грандиозното по мащабите си музикално мероприятие, логичен е въпроса: защо се провежда в Централната част на крайморския град, при положение че подобни инициативи в развитите европейски страни се ситуират на определено разстояние от населените места и при подходящи условия за битуване", питат природозащитниците. Бургаските еколози се опасяват от камарите боклук и отпадъчни биологични продукти /в това число и екскременти/, които според тях ще залеят една от най-хубавите части на Морската градина и плажните ивици около символа на града - Старата фрегата. Дори и обещанията за дезакаризация и допълнително опушване срещу комари на Морската градина не са в състояние да успокоят екозащитниците, които плануват организирането на подписка и популяризирането на отворено писмо до Община Бургас за изместване на Spirit of Burgas на друго място.


Виж коментарите (0)

Още по темата (45):
17.12.2009 Spirit of Burgas е в десетката на най-добрите фестивали
10.12.2009 Spirit of Burgas с поредна номинация за най-добър фестивал
08.10.2009 Spirit оf Burgas се бори за най-добър фестивал
01.09.2009 Михаил Куцев: Над 30 000 души са били на Spirit of Burgas
21.08.2009 Анонимни еколози се оплакват от Spirit of Burgas
17.08.2009 Ден след края на Spirit of Burgas Морската градина свети
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).