Екологични и спортни центрове ще очертаят новия облик на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
15:56 / 14.03.2010
1878
В края на март ще се проведе обществено обсъждане по повод новия общ устройствен план на Бургас. Обсъждането ще бъде в 3 етапа, като целта му е да запознае с новостите, предвидени за града еко-организации, собственици, бизнес и различните институции и да бъдат изслушани техните виждания и въпроси. С това екипът на гражданско обединение „Гео Щрих", разработил ОУП, се надява проектът да стане максимално прозрачен и ефективен за жителите на Бургас.

В новият ОУП грижата за природата в индустриалния град е силно застъпена. След като преди месец стана ясно, че част от заложените площи за озеленяване на изток от града влизат в НАТУРА 2000 и трябва да бъдат оставени в сегашния си вид, от „Гео Щрих", предвидиха увеличаване на зелените площи на запад, като с това териториите за урбанизация се намалиха с около 3 600 дка. В плановете влиза и изграждането на около десет нови екоцентрове около езерата Мандра и Атанасовско, като с тях драстично ще се увеличат зоните за гледане на птичи и животински видове. Въведени са зони със специфичен режим на озеленяване, които с цел запазване местообитанието на биологичните видове, ще бъдат облагородени с типични за бургаския регион растения.

Изключително иновационна е идеята в Бургас да бъде обособено гробище за домашни любимци. За нуждите на проекта община Бургас е отделила 7 дка общински терен в близост до гробищния парк на града. Досега стопаните заравяха своите мъртви любимци нелегално и безразборно.

След като се разбра, че докладите за екологична оценка и съвместимост са против изграждането на мост над езерото Вая, в проекта се заложи изграждане на трасе за обход, като допълнително ще се коментира дали това трасе да бъде тунел или мост. От години Бургас се задъхва от трафика и изграждането на подобен обходен маршрут е от първостепенна важност за транспортната схема на града.

В устройствения план е помислено и за зони за спорт и атракции, като едно от мащабните предложения е изграждането на нов мултифункционален спортен комплекс в на север от Промишлената зона на в близост до главния път София - Бургас . Той ще включва стадион, закрита зала, конгресен център и обслужващи площи, като целта е Бургас да си върне славата на спортен град и да може да предостави необходимите условия за спортуване в 21 век.

На терен северозападно от кв. Меден рудник пък ще се помещава модерна зоологическа градина. Досега най-близката беше отдалечена на 30 км. от Бургас, в гр. Айтос, като това създаваше затруднения на родителите, решили да запознаят децата си с животни, които не се срещат всеки ден.

Желаещите да се запознаят с проекта за ОУП, мoгат да направят това на страницата на община Бургас, където до 18 март ще бъде публикуван окончателният вариант. Там ще може да се намери и допълнителна информация къде и кога ще се проведе обсъждането.


Виж коментарите (7)

Още по темата (77):
26.09.2012 Обсъждат проект за изменение на ОУП на Бургас
26.06.2012 Приеха подробния устройствен план за "Кьошето" без дебат
25.03.2012 Махнаха Павел Маринов от "Супер Бургас"
15.12.2011 "Супер Бургас" отпада от ОП "Транспорт", търси друго финансиране
21.07.2011 Валери Симеонов: Общият устройствен план е незаконен
21.07.2011 Кметът прогнозира: Бургас ще има най-добрите велоалеи на Балканите
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).