Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Екипи на РИОКОЗ влизат в ромските махали на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 14.05.2010Коментари (0)818
© Burgas24.bg
От началото на следващата седмица екипи на РИОКОЗ- Бургас влизат в ромските махали в Бургас за да правя инмунизации против полиомиелит- детски паралич, съобщи на пресконференция д-р Даниела Георгиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести". Специалистите от инспекцията по опазване на общественото здраве, оабче ще имунизират само деца, чиито родители нямат личен лекар.

Останалите деца трябва да бъдат имунизирани при общопрактикуващите лекари, обясниха от РИОКОЗ. В Бургас вече са започнали проверки на джипитата за това дали изпълняват имунизационната програма на децата. Имунизацията срещу полиомиелит е задължителна. До 2 годишна възраст се правят четири имунизации, когато детето е на два, три и четири месеца, и на една година и четири месеца.

 Реимунизация се прави на шестгодишна възраст. Лекари, които са пропуснали имунизации на деца ще бъдат санкционирани. Санкции ще се налагат и на родители отказали такава имунизация, допълни Георгиева. В момента се прави проверка на населените места, необхванати от лични лекари и там също ще бъдат изпратени мобилни групи.

Специалистите от инспекцията са уведомили лидерите на ромските общности за започващата кампания. Кампанията се извършва по настояване на Европейския център за контрол на заболяванията, които са притеснени от данните на Световната здравна организация за случаите на полиемиелит в Таджикистан. Заболяването е опасно, инфекциозно и се предава чрез вируси по въздушно-капков път и фекално-орален.

Детския паралич бива два вида - aпаралитичен и паралитечен. Първият не води до парализа при него се повишава температурата, появават се зачервяване на гърлото, появяват се мускулно- ставни болки. Вторият тип е по- опасен, настъпва бързо и се появава първо пареза, а след това и парализа. Децата остават инвалиди. Има случаи на парализа на дихателната система, което води до смърт. Случаи на полиомиелит у нас е имало през 2001 година припомни д-р Георгиева. Заболели са общо три деца. Тогава два от тях бяха от бургаските ромски квартали. Двете деца са останали инвалиди и са дадени на домове, съобщиха от РИОКОЗ.

Проблемите с разпространяване на инфекциозни заболявания винаги идват от ромските общности. Това не се дължи на факта, че ромите отказват да имунизират децата си, а защото повечето нямат лични лекари и са неграмотни. Често личните лекари изпращат писма за да предупредят родителите, но в гетата няма адреси, ромите често мигрират или просто не могат да прочетат писмото.

„Ние сме единствените, които влизаме в ромските махали. Радваме се на добро отношение и когато хората разберат ,че идваме сами водят децата си при нас. Нямаме проблем с имунизациите", каза д-р Георгиева. В момента ваксината, която се поставя у нас на децата против полиомиелит е на най- добрата в света. Тя е френска и от така наречена "убита ваксина" т.е. в организма не се вкарва жив вирус и няма странични действия. От инспекцията също така съобщиха, че всеки момент на джипитата ще бъде предоставена и петвалентна ваксина, която е за заболяванията детски паралич, дифтерит, коклюш и тетанус.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: