EVN спря тока на десетки хиляди от Бургас до Слънчев бряг

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
09:39 / 23.07.2010
4247
Сериозна авария на EVN остави десетки хиляди туристи без ток вчера от около 20:30 часа почти до сутринта, научи Burgas24.bg. Тъмнината уби нощният живот, който поддържа икономиката в региона. Без ток са останали в квартал Сарафово, Поморие, Ахелой, Несебър, Слънчев бряг, дори и на места в Обзор. 

Причината за спирането на електрозахранването е авария в 110-киловолтов далекопровод. Целите курорти бяха в тъмнина, като работеха единствено места със собствени агрегати и соларните лампи, които са на собствено захранване - зареждат се от слънцето през деня.

"От дружеството не даваха ясна информация кога ще има ток. Потърпевшите от инцидента се питаха до кога ще търпят своеволията на монополния лидер и кога неспазването на общите условия от страна на EVN ще остават ненаказани", оплака се наш читател. Загубите на заведенията в района са огромни.

От EVN все пак уточниха подробности около аварията. Счупен стълб от електропровод 110 киловолта (мрежа високо напрежение), собственост на Националната Електрическа Компания (НЕК), намиращ се на територията на Област Варна, е прекъснал електрозахранването, подавано към EVN Bulgaria и нейните клиенти по Черноморието северно от Бургас в края на деня на 22 юли.

По данни на EVN Bulgaria, в 20:39 ч. изключват подстанции Слънчев бряг, Хоризонт (и двете собственост на НЕК), както и мобилните подстанции Приселци, Кошарица и Каблешково, собственост на EVN Bulgaria.

След мобилизиране на екипите на EVN Bulgaria и НЕК с приоритет е подадено захранване към мина Черно Море за изваждане на 200 човека на повърхността на земята, останали блокирани в мината.

В 20:50 ч. е захранен комплекс Слънчев Бряг с консумация 100 мегавата, а без ток остават Обзор, част от Св. Влас, Поморие, Ахелой, Сарафово, Каблешково и други селища в региона. През нощта с понижаване на товарите започна поетапно включване на консуматорите и в 04:11ч. на 23.07.2010 г. електрозахранването е възстановено към всички клиенти.

От сутринта на 23.07.2010 г. до отстраняване на аварията и възстановяване на повредения стълб от страна на НЕК, се налага ограничителен режим за региона северно от Бургас по трасето на авариралия електропровод.

Целта е да се предотврати разрастването на аварията предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Ограничителният режим се извършва съгласно Закона за енергетиката.

"Екипи на EVN Bulgaria и НЕК предприемат всички необходими мерки за възстановяване на електрозахранването в пълна степен до вечерта на 24.07.2010 г", заявиха от дружеството.

Действащият дотогава ограничителен режим ще бъде с продължителност не повече от 2 часа по райони съгласно предварително утвърдени за такива случаи графици.

С оглед на наобичайната ситуация, ЕVN Bulgaria призова своите клиенти към максимално ефективно и рационално използване на електроенергията с цел избягване на по-нататъшни ограничения в потреблението.

ЕVN Bulgaria е в постоянен контакт с местната власт и НЕК, а екипи на двете дружества работят съвместно от момента на възникване на аварията.


Виж коментарите (4)

Още по темата (40):
09.11.2010 Черноморието пак ще има проблеми с тока, новият електропровод - след лятото
28.09.2010 Няма да санкционират НЕК за авариите по морето това лято
20.09.2010 Ремонтират електропровода, оставил без ток Слънчев бряг
25.08.2010 Електропроводът за Слънчев бряг няма да е готов за следващия сезон
24.08.2010 ДКЕВР събира информация за причините, довели до големите аварии по
Черноморието
21.08.2010 Край Поморие пак без ток
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).