Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
ЕК отлага затварянето на граничния ветеринарен пункт за живи животни в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:13 / 11.09.2009Коментари (0)775
© Burgas24.bg
Европейската комисия (ЕК) ще отложи затварянето на граничния ветеринарен пункт за износ на живи животни в пристанище Бургас. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. За това се договориха министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и комисарят по здравеопазване Андрула Василиу. Пунктът е в окаяно състояние и не отговаря на европейските изисквания за хуманно отношение към животните - няма къде да се разтоварват за почивка и хранят.

Комисар Андрула Василиу предложи до края на октомври България да даде временно решение за организирането на места за почивка и инспекция на животните за износ през пристанището в Бургас. През това време да се търсят възможности за финансирането на модернизацията на граничния ветеринарен пункт. Целта на осигуряването на временни съоръжения е да не спира износа на живи животни през България, докато трае реконструкцията на сегашния пункт, заяви министър Мирослав Найденов. В момента в региона единствено България от страните в Европейския съюз разполага с лицензиран граничен ветеринарен пункт на Черно море за износ на живи животни към Армения, Азербайджан и Грузия. Такъв няма Румъния. С модернизацията на пункта ще се даде възможност за изграждането на съоръжение, което може да функционира и като изходна точка на ЕС не само до пристанище Поти, но и до Новоросийск в Руската Федерация, каза министър Мирослав Найденов. През него изнасят живи животни основно Австрия, Германия, Холандия и други. Също така ще се решат и евентуално възникнали проблеми при износ, като се улесни обработването на върнати пратки с живи животни, изнесени за тези страни и гарантиране спазването на хуманно отношение към животните. Не трябва да се пренебрегва и стратегическото разположение на граничния пункт за общността при търговията с живи животни в Черноморската зона, обясни още министърът.

Комисар Андрула Василиу обяви, че пунктът може да бъде модернизиран със средства по структурните фондове за инфраструктура. Отделно през следващата година ще започне пилотна програма на Европейския парламент за специални случаи, по която България може да кандидатства за модернизацията на пункта. По програмата ще се отпускат безвъзмездно пари за решаване на проблеми по критични места между Централна и Източна Европа.

Министър Мирослав Найденов и комисар Андрула Василиу разговаряха и за падането на забраната, наложена на България за износ на свинско месо и живи животни заради класическата чума по свинете. Министър Найденов съобщи за новия случай на болестта при дива свиня край Тутракан. Комисар Василиу от своя страна определи ситуацията като позитивен знак, че ветеринарните служби в България работят. Тя предложи да бъдат изпратени данните за взетите мерки в страната и след шест месеца да дойде мисия на ЕК, която да провери на място ситуацията и да реши за вдигането на забраната. Министър Мирослав Найденов каза, че наложените на България ограничения от датата на нейното членство в ЕС причиняват големи вреди на сектора за производство на свинско месо. Ако това положение се запази, България рискува напълно да изгуби сектора и неговия капацитет, допълни той.

Министърът запозна комисаря и с приоритета на правителството за създаване на Агенция за безопасност и контрол на храните, като единен орган, който да контролира качеството. „Създаването на една агенция е добра практика и трябва да бъде изградена максимално бързо и да работи ефективно", подкрепи идеята комисар Василиу.

Източник: агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 3
05.11.2009 »
30.09.2009 »
11.09.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: