Джаз сцената на Spirit of Burgas посреща Ибряма и млади таланти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:57 / 29.06.2011
887
Джаз и блус сцената на SPIRIT of Burgas се превърна в традиционен пристан за ценители на по-софистицираната музика. В крайна сметка няма по-голям разкош от това да слушаш джаз и блус под звездното небе, долавяйки наред с меките китарни и вокални изпълнения шума на листата на дърветата, обгръщащи алеите на морската градина в Бургас, както и плисъка на вълните. 

Тази година програмата е особено силна, с което организатора на тази сцена на SPIRIT of Burgas Михаил Куцев показва амбицията си с всяко следващо издание на фестивала да развива джаз и блус зоната все по-добре. Музикалната селекция този път е с акцент върху етно-джаз звученето и новите нетрадиционни стилове в джаза, с което създателите на феста в партньорство с марка Beck's отново гарантират традиционното безкомпромисно ниво на най-мащабното събитие в България. "Като партньори на SPIRIT of Burgas за нас е удоволствие да подкрепяме разнообразни стилове музика. Това напълно съответства с концепцията на Beck's, марката на избора", уточнява бранд мениджърът на Beck's в Каменица АД Василена Даскалова.
Стартът на 12 август след 8 вечерта ще постави ексцентричния Никола Котарашки със своя Kottarashky Live Band. Той е от онези смели експериментатори, които не се страхуват да смесват отрязъци от циганска музика с джаз мотиви, дъб електронни вибрации и дори резки скречове.
В същата вечер на джаз и блус сцената на SPIRIT of Burgas ще се изяви и блус ветерана на България - Васко Кръпката със своя Кръпка Блус Бенд, последван от джаз тандема от Пловдив Веселин Койчев и Ники Карагеоргиев. Финалът в петъчната нощ ще е с музикантите от Зона Ц, в чийто фундаментален състав влизат едни от най-сериозните и доказали се джаз имена у нас, а именно Васил Пармаков - пиано, Веселин Веселинов- Еко - бас, Стоян Янкулов - барабани.
Втората фестивална вечер на Джаз и Блус сцената ще бъде открита от Рут Колева. Младата певица наскоро издаде дебютния си албум "Within Whispers". Стилните песни от него ще звучат под акомпанимента на Васил Вутев - барабани, Мартин Денев - кийборд, Симеон Петрунов - бас и Александър Славчев и Маги Алексиева - беквокали. Фънки джази звучене ще донесат на публиката момчетата от South Wick. В състава на групата влизат Божидар Василев - бенд лидер, тромбон, вокал; Денис Попстоев - алт саксофон; Волен Милчев - вокал; Симеон Петрунов - бас; Михаил Филипов - клавишни; Деян Илиев - барабани и Александър Славчев - китара. Във вечерта на 13 август пространството около Джаз и Блус сцената ще бъде озарено и от деликатно бразилектро в изпълнение на родната формация Brasilacoustic, в чието ядро са Димитър Семов - ударни и перкусии и съпругата му - певицата Павлета Семова. Градацията от жанр в жанр ще продължи с една формация, която с много музикантски вкус прави авторски песни, съчетаващи в себе си класически джаз и автентичен български фолклор. Членове на великолепната петорка Acid Folk Five са основателя Иво Паунов - кавал и сакс, неговия брат Вихрен Паунов - бас, потомствената народна певица Екатерина Ангелова, пианиста Георги Петров и холандския барабанист Филип Ернстинг. Пикът на втората джаз и блус нощ ще е световно признатия турски цигулар Недим Налбантоглу с неговия българо-турски проект Balkan Messengers, чиято първа съвместна изява в България ще е именно на Джаз и Блус сцената на SPIRIT of Burgas. Налбантоглу е известен във Франция като "човекът, който дава живот и кара цигулката да говори". Получавал е реверанс от такива колоси цигулари като Йехуди Менухин и Стефан Грапели. Името на Недим, който свири главно в джаза, класиката, турската, индийската и балканската музика, е вписано и в историята на Popular and Traditional Art Museum във Франция.
Началото на финалната вечер ще е ефирно с авторската ну джаз музика на румънците от Cuantune. Проектът е съвсем млад - създаден едва през пролетта на миналата година, но зад него стоят доказани имена от румънската джаз сцена. По името на следващата банда се познава и стила й. Freestyle са от Пловдив и свободно смесват соул, r`n`b, hip-hop с ейсид и джаз. Блусарите от Blues Traffic са с повече от 10-годишна история на родната сцена и подобаващо ще подгреят големия Иво Папазов - Ибряма, който ще се качи на сцената заедно с оркестър Тракия. Ибряма, получил през 2005г. Наградата на публиката на BBC и наречен от британския вестник Индипендънт "свръхестествен гений на кларинета" е заслужения финал на Джаз и Блус маратона на SPIRIT of Burgas 2011.
Цялата програма по дни и часове
Петък 12.08.
00:30 - 01:30 Зона Ц
23:00 - 00:00 Койчев/Карагеоргиев
21:30 - 22:30 Кръпка Блус Бенд
20:00 - 21:00 Kottarashky Live Band

Събота 13.08.
01:00 - 02:00 Nedim Nalbantoglu, Turkey
00:00 - 00:45 Acid Folk Five
23:00 - 23:45 Brasilacoustic
21:00 - 22:45 South Wick
20:00 - 20:45 Ruth Koleva

Неделя 14.08
00:30 - 01:30 Иво Папазов-Ибряма и Оркестър Тракия
23:00 - 00:00 Blues Traffic
21:30 - 22:30 Freestyle
20:00 - 21:00 Cuantune, Roumania


БИЛЕТИ ЗА ФЕСТИВАЛА:
Препродажба - в мрежата на Eventim.bg
1-дневен билет: 50лв.
3-дневен билет: 120лв.
На входа в дните на фестивала:
1-дневен билет: 60лв.
3-дневен билет: 140лв.


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
10.11.2011 Spirit of Burgas отново е номиниран за най-добър в Европа. Подкрепете го!
16.08.2011 Милена и феновете й заглушиха Leftfield
15.08.2011 Световните имена на Spirit-a очаровани от фестивала
15.08.2011 Часове след Spirit-а централният плаж е вече чист
15.08.2011 И днес БДЖ отпуска допълнителни вагони заради Spirit-а
14.08.2011 The Pomorians i Skre4 взривиха феновете на "На тъмно" сцената на Spirit of Burgas
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).