Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Две партии обявиха в Бургас идеите си за реално съживяване на икономиката
Автор: Екип Burgas24.bg 15:07 / 09.11.2012Коментари (0)722
©
Политическите партии ЛИДЕР и "Национален Идеал за Единство" /НИЕ/ се обявяват против налаганите в последния момент промени в Изборния кодекс, които предстои да се приемат в Народното събрание. В края на октомври двете политически сили подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите парламентарни избори през 2013 г.

На 9 ноември областните структури на коалиционните партньори в Бургас дадоха съвместна пресконференция, за да оповестят единната си позиция относно съществуващата опасност от манипулиране и фалшифициране на парламентарния вот догодина. На пресконференцията присъстваха Димитър Колев, областен координатор на ПП ЛИДЕР - Бургас, Стати Петров, общински председател ЛИДЕР- Бургас, Тодор Делев - областен координатор на ПП "НИЕ" Бургас и Стоян Георгиев - председател на общинската организация на ПП "НИЕ" в Бургас.

"Обедини ни важната за България цел реално да съживим икономиката на страната. Не чрез европейски средства да запушваме дупки в бюджета, а да създадем подходящи условия за развитие на бизнеса. Инфраструктурата е важна, но страната няма нужда само от нея. Според проучванията всеки ден в България 10 фирми спират работа, а единственото място, където може нормално да се живее и работи, е София. В Бургас няма дори и 10 национално значими компании", каза председателят на ЛИДЕР - Бургас Димитър Колев.

Коалицията ЛИДЕР - НИЕ има ясна програма за постигане на икономически стабилитет. В нея място намират и европейските субсидии, но разпределени сред фирмите, които създават работни места, а не насочени към "приятелските кръгове". Двете партии са готови с предложение и за по-справедливото субсидиране в селското стопанство, което би трябвало да се осигурява не върху единица площ, а върху единица произведен продукт.

Коалицията се надява в следващия мандат да има представители в законодателния орган на страната, за да участва във вземането на важните за икономиката й решения. Сред приоритетите й още в началото на мандата ще са и промените в Изборния кодекс, който трябва да гарантират равноправност на парламентарно представените и извън парламентарно представените партии.

"Преди 4 години, когато ГЕРБ дойде на власт, обеща до края на 2009 г. да внесе промени в Изборния кодекс и не го направи. Предложенията за промени се внасят сега, 8 месеца преди изборите. А най-новата ни политическа история изобилства от примери, които доказват, че корекцията на финала може да накаже дори и управляващите", напомни Димитър Колев.

Според ЛИДЕР и НИЕ в предлаганите сега промени в Изборния кодекс не са взети предвид множеството нарушения, извършени по време на изборите през 2011 г. Това ще остави у хората съмнения за подмяна на вота. Предложените промени облагодетелстват определени представители в Народното събрание.

Идеята ЦИГ да поддържа списъците по ГРАО е легален опит за контролиране на вота и дава възможност за натиск върху общините за манипулиране на тези списъци.

ЛИДЕР и НИЕ искат да бъдат уеднаквени правата и задълженията на гражданите. В редица европейски страни вече е въведено активно избирателно право - лица, които имат задължение към общините отпадат от избирателните списъци. Парламентарните партии обаче не поемат тази отговорност.

Двете партии подкрепят промените по отношение предотвратяването на купуване и продаване на гласове. Те предлагат да бъде въведена наказателна отговорност и за членовете на изборни комисии, които фалшифицират резултатите - сега те носят единствено административна отговорност.

Повечето от препоръките и констатациите, направени от политическите сили извън парламента, от ОССЕ и неправителствените организации не са взети предвид при изготвянето на промените в Изборния кодекс. Затова сега коалицията ЛИДЕР - НИЕ се обръща към президента като последна възможност промените да бъдат стопирани и подложени на дебат и корекции. В противен случай през 2013 г. демократичният избор в България ще бъде застрашен.
Коалиционните партньори са наясно, че не е възможно на този етап да се направят основни промени в Изборния кодекс. Те са подготвили и предлагат конкретни мерки, чиято реализация да стартира през следващия мандат на парламента. Основното предложение сред тях е промените в изборното законодателство да се извършат в началото на следващото управление, за да се предотврати възможността да бъдат обслужени интересите на управляващите в момента партии. А за да се гарантира прозрачност на избора, те апелират за създаването на постоянна деполитизирана изборна администрация, а управляващите да се откажат от мнозинството си в комисиите и да дадат възможност за участие на неправителествения сектор.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: