Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Дузина имена се спрягат за областен на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:40 / 31.07.2009Коментари (0)1985
© Burgas24.bg
Димитър Бойчев, Златина Дукова, Константин Гребенаров, Диана Йорданова, Георги Георгиев, Радостин Дачев, Златко Димитров, Николай Янев, Галина Милева, Иван Алексиев, Евгения Попеску...

Няма нищо по-естествено след смяна на властта да се коментира кой ще заеме основните позиции в държавните структури по места, но списъкът с кандидатури за областен управител никога не е бил толкова дълъг.

Почти всеки ден в новинарската орбита попада нова фигура. Наред с познатите и предвидими имена има и такива, за които дори и многознайкото Google мълчи.

По-известните могат да се разпределят на групи по няколко признака - ценз и професионален профил, степен на актуалност, поддръжка и не на последно място пол.
Декларацията на премиера, че работи по-добре с жени, извежда с едни гърди напред дамите в състезанието. От тях първо се заговори за д-р Милева и евентуалното й отказване от депутатското място.

Версията за небезвременното връщане към морето на прясно избраните депутати направо се оказа заразна. Така на стола на областния "седнаха" Димитър Бойчев и Иван Алексиев. Впоследствие обаче стана ясно, че гербаджиите са си правили крива сметка, ако са приемали депутатското място като трамплин към по-желана позиция. Така областният лидер от фаворит за областен управител, се оказа твърд народен избраник.

По тази логика Диана Йорданова и Златина Дукова, които са на 9-та и 10-та позиции в листата, са по-близо до сградата на "Цар Петър", отколкото водача Бойчев. От друга страна обаче те неочаквано се оказаха в ролята на първи резерви и това може да намали желанието им за местен пост.

В ГЕРБ възможността някой от кандидатите да си признае, че е номиниран, без новината да се "джироса" от централата, е почти нулева. Затова "24 часа" избра друга формулировка на въпроса, която не ги ангажира с партийната субординация. Попитахме ги личните им планове включват или не поста на областен управител.

Не изключвам такава възможност, бе откровена Златина Дукова. Личните ми планове включват всичко, вкара философски нюанс Костадин Гребенаров. Той настоя да уточни, че конкретно предложение към него не е отправяно. Не мога да отговоря нито с да, нито с не, заяви Златко Димитров, председателят на ГЕРБ в другата курортна община - Несебър. Той е в туристическия бизнес, представител е на туроператора "Болкан холидейз". Най-щедър на думи се оказа Радостин Дачев, който не се задоволи с едностранен отговор.

Няма как човек да включва в плановете си някакви хипотези, плод на журналистически предположения, но ако това се иска от мен, първо ще искам аз да съм наясно какво се очаква от мен, какъв ще е стилът и методите на работа, започна Дачев в условно наклонение, но след това стана по-конкретен: "Не се притеснявам да ръководя поради големия опит, който имам в управление на стопанските и административните процеси, като основател на ГЕРБ винаги съм защитавал експертността в управлението вместо неясните мотиви за всяко едно политическо назначение."

Не - за мястото на областен управител и за депутатската банка - категорично каза само един от коментираните кандидати - Диана Йорданова. Оставам тук и ще работя за Бургас, допълни шефката на групата на ГЕРБ в местния парламент.

През последната седмица Дукова и Гребенаров са имената, на които се залага най-много. В известен смисъл те принадлежат към близки професионални сфери и могат да се поставят под общия знаменател - хора на закона. Дукова е юрист, адвокат с практика в гражданското право. Гребенаров респектира с опита си като служител на Националната служба за сигурност.

Отговорът на големия въпрос кой ще е областният управител на Бургас минава през няколко по-малки питанки - от какво се нуждае повече регионът от добър администратор или от добър мениджър. За представители на втората категория претендират хората на бизнеса - като се започне от "декласираните" Бойчев и Алексиев, през добилите актуалност Дачев и Янев / управител на на "Белина Еко" ООД - фирма за пране и химическо чистене/. В тази редица е и Диана Йорданова. По мощ на бизнеса води Дачев. Той е собственик на търговски комплекс "Пиргос", заведения и хотел в Несебър. Двамата с Йорданова, която е веща в счетоводството, има участие и във фирми за търговия, колеги са от Клуба на предприемача. От тази структура тръгна кандидатурата за евродепутат на никому неизвестната преди 2 години Румяна Желева.

Вероятно най-важният критерий при определянето на новия валия ще се окаже лобито в самия ГЕРБ и възможностите за добра комуникация с местната власт в областния център. Дукова е инвестирала усилия в организационните структори от 16 април 2006 г. - Деня на юриста, който се оказа рожден ден и на Гражданското движение ГЕРБ в Бургас. Гребенаров замалко се размина с поста на председател на ОбС в Созопол, но от две години трупа опит в местната власт като съветник и най-активна опозиция на кмета Панайот Рейзи. Коз е, че той не просто познава Бойко Борисов, а е работил с него в МВР.

Докато дойде време за решението, кандидатурите могат да се увеличат и двойно. Но накрая ще остане един...









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: