Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Душепеев: Ин витро лабораторията в Бургас може да заработи през септември
Автор: Екип Burgas24.bg 16:22 / 08.07.2011Коментари (1)1184
©
Ин витро лабораторията в Бургас предстои да заработи най-вероятно около септември, това коментира д-р Антонио Душепеев, общински съветник в Бургас от ГЕРБ. Той обясни, че има технологичен процес, включително и процес на акредитация на тази специализирана структура. Търговете за закупуване на апаратура са приключили и тече срок за доставка. Помещенията са готови на 95 %. Има сключен граждански договор с ин витро лаборатория от София, която ще извършва манипулациите и дейностите тук. Предстои да заработи най-вероятно около септември месец, прогнозира той.

Междувременно 50 000 лева за дофинансиране на ин витро лабораторията, изграждаща се на територията на МБАЛ-Бургас, поискаха общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет на Бургас. "Оригиналната докладна от преди малко повече от две години съдържаше цифрата 200 хиляди лева. Тогава заради всеобщите икономически проблеми възможното бе да бъдат отпуснати 150 хиляди лева в бюджет 2010. Може би щяха да стигнат ако не бяха променени условията на които трябва да отговаря въздуха в ин витро лабораторията. За това се наложи да се закупи допълнителна апаратура. За съжаление реалността в българските болници е такава, че 50 хиляди лева за бюджета на МБАЛ е непосилна сума и за това се обръщаме към общинския бюджет за да направим този проект възможен. В мотивите към докладната сме посочили, че това е един проект, зад който стоят изцяло общинската администрация и доста шарения ни Общински съвет, една от малкото теми, които обединиха общинските съветници около една идея", обясни д-р Душепеев.

"Бургас, за съжаление, през годините остана малко в сянката на съвременното здравеопазване и това е една от инициативите, които биха го върна ли на картата на българското здравеопазване в наши дни. Той обясни, че създаването на такава лаборатория е наложено от живота и Фонда за финансово стимулиране на двойки с репродуктивни проблеми", допълни той. Община Бургас отпуска 200 хиляди лева за стимулиране на такива двойки. "Наложи го и сравнително големият контингент наши съграждани, които имат такива проблеми са принудени да номадстват из държавата и да търсят помощ по все възможни други места. По отношение на ин витро лабораторията, това е върха ни пирамидата, от долу ще бъдат поставени всички лечебно-диагностични процедури и изследвания, които са необходимо за създаване на правилна диагноза за това защо двама души не могат да имат деца и от там нататък ще се пристъпва към поетапно решаване на техния проблем. Не е задължително да се извършва непременно ин витро процедура, но ще задълбочим изключително много диагностично-лечебния процес. За това ин витро лабораторията беше решено да бъде построена в МБАЛ - Бургас за да се използва целия й технологичен, медицински експертен потенциал", допълни Душепеев.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е едно много благородно дело и доста наложително!Новосъздаденият ин витро център ще работели и със средства отпуснати от Националният фонт за репродукция?От коя клиника от София ще идват специалисти?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: