Дружеството за защита на птиците представя проект за 2 млн евро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:07 / 12.11.2008
496
На 13.11.2008 г., от 11 ч., в прес-залата на БТА, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) свиква пресконференция за представяне на проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол и на ключовите за тях места от мрежата Натура 2000". Това е първият и единствен засега мащабен проект на неправителствена природозащитна организация в България. Това е и единственият български проект от общо 143, финансирани през 2008 г. от програма Лайф+ на Европейския съюз.

Проекът ще стартира през януари 2009 г. и ще продължи до 2013 г. Основните дейности са насочени към Натура 2000 зоните Централен Балкан, Врачански Балкан, Средна гора, Бесапарски ридове, Понор, Сакар и Сините камъни.
Проектът е резултат на партньорството между БДЗП, Национален парк Централен Балкан, Фонд за дивата флора и фауна, Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания, и Бърдлайф - Унгария.
Царският орел и ловният сокол са застрашени от изчезване в световен план. Основните заплахи за тях са загуба на местообитания, преследване и безпокойство, сблъсквания с електропреносната мрежа, намаляване на хранителните ресурси, отравяне. Проектът цели да ограничи влиянието на тези фактори и да подобри възможността на двата вида да възстановят популациите си по естествен път. Вече 20 години БДЗП работи целенасочено за опазването на двата емблематични вида. Налице са окуражаващи резултати - известните гнезда на царски орли бяха увеличени от 9 през 2000 г. на 19 през 2008 г.; поставени са 103 изкуствени гнездилки за ловен сокол, където вече са наблюдавани първите естествено разселващи се от Унгария соколи.

Някои от основните дейности по проекта включват:

· опазването на местата от Натура 2000 и обявяване на защитени територии,

· стимулиране на пашата и овцевъдството,

· изолиране на опасните стълбове от електропреносната мрежа в близост до гнездата,

· поставяне на изкуствени гнездилки по стълбове от високоволтови линии,

· охрана на застрашени гнезда,

· прилагане на мерки за ограничаване на бракониерството,

· залесяване с местни дървесни видове, подходящи за гнездене,

· изкуствено подхранване,

· проследяване на придвижванията на птиците чрез сателитни предаватели,

· образователни дейности за опазването на грабливите птици и техните местообитания.

От ключово значение е подкрепата и разбирането от страна на Националната електрическа компания за поставяне на изкуствени гнездилки по високоволтовите линии, както и на ЕVN за изолирането на опасните за птиците електропроводи. Финансирането на проекта е израз на изключително високо доверие от страна на Европейската комисия към българската природозащита и към БДЗП в частност. Това финансиране повишава отговорността на България за опазване на местата от Натура 2000 и за недопускане на дейности, унищожаващи световното природно наследство.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).