Дом “Вяра, Надежда и Любов" с чисто ново отделение за седмична грижа и сензорна зала

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:24 / 29.07.2010
1093
Днес в Дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов", град Бургас, бе открит новият център за седмична грижа за деца със специални нужди и първата в Бургас сензорна зала, която ще обслужва деца от 0 до 3-годишна възраст, предаде репортер на Burgas24.bg.

Както беше обещала още на кръщаването на Дома, д-р Пепа Ралчева и днес припомни, че ще осигури добрият живот на децата в него, а това е поредната стъпка към това.

Специално за откриването присъстваха кметът на града и кръстник на Дома - Димитър Николов, Областният управител на Бургас - Константин Гребенаров и неговата заместничника Златина Дукова, Мая Казанджиева - директор на дирекция "Социални Дейности" в Община Бургас, д-р Георги Паздеров - директор на "Регионален център по здравеопазване", Тони Костова - директор на регионална дирекция социално подпомагане и големият дарител на здравното заведение - бизнесменът Георги Попеску.

Социалната седмична услуга ще се предоставя напълно безплатно на нуждаещите се семейства и децата им от 0 до 7-годишна възраст, по модел на дневния център към Дома, който беше открит през месец март, тази година, по инициатива на новия директор - Д-р Пепа Ралчева. Стойността на обзавеждането е 8 000 лв., а средствата са дарение от Община Бургас.

Настаняването в центъра ще става след отпуснато направление от отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане".

Капацитетът на новооткрития център за седмична грижа е от 15 легла. Той се помещава в основно ремонтиран етаж на лечебното заведение. Обзавеждането му е с модерни, чисто нови мебели, включващи: подвижни легла, люлеещи се столове, кресла за релаксация, тангенторнa ванa, специални уреди и играчки за рехабилитация на децата. Центърът разполага и с два вертикализатора (специални уреди тип количка, спомагащи адаптация на правилна стойка и позиция на тялото при деца с увреждания в упорно-двигателния апарат).

Друга голяма радост за децата и ръководството на ДМСГД "Вяра, Надежда и Любов" е изграждането на чисто новата сензорна зала. Целият ремонт на помещението и обзавеждането на залата е на стойност 12 000 лв., които са дарение от "Трансвагон" АД, в лицето на г-н Георги Попеску.

Това е първата такава зала в Бургас, пригодена за нуждите на деца от 0 до 3-годишна възраст. Разбира се, от нея, напълно безплатно ще се възползват всички малчугани в Дома, които имат нужда от сензорно стимулиране и релаксация.

Мултисензорната среда, която залата предлага ще подпомага взаимодействието, откривателската нагласа и комуникацията на децата. Това ще става чрез стимулиране на сензорното възприятие. Този тип стимулация е от жизнено значение за децата със сензорни увреждания, които тепърва започват да научават за света около тях и са в началото на своето развитие.

Основни елемнти в обзавеждането на сензорната зала са:
• легло с воден матрак;
• воден кът с два броя водни кули с непрекъснато променящи се цветове и движещи се мехури;
• прожектор за релаксация с маслени филтри за прожекция на подбрани образи и цветови десени;
• светлинен водопад, предоставящ визуални впечатления и допирни усещания чрез фиброоптика;
• вдлъбнато акрилно огледало, което създава интересни холографски изображения.
Всички гости и приятели на Дома, бяха повече от впечатлени от постигнатият резултат,а директора на дома д-р Пепа Ралчева изрази благодарности към дарителите, от които зависи толкова много, хубавите неща за нуждаещите се деца на Бургас, да се случват в това лечебно заведение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).