Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Долно Езерово остава без канализация-подарък от ЕС заради протестиращи
Автор: Екип Burgas24.bg 14:01 / 02.06.2010Коментари (1)1264
© Burgas24.bg
Бургас рискува да изгуби над 6 млн. лв. европейски средства, спечелени по оперативна програма „Околна среда" заради протести на жители на квартал Долно Езерово. Те не желаят да платят по 306 лв. за изграждането на домови отклонения към къщите си. Независимо къде се намират, по закон домовите отклонения са частна собственост. Поради тази причина те не могат да се финансират от европейските фондове. Ако цялостният проект не се изпълнява съобразно предвидените срокове, европейските институции могат да спрат парите по него.

Напрежението в Долно Езерово ескалира, след като стана ясно, че преди няколко дни жители на квартала са лягали пред багерите в опит да възпрепятстват изпълнението на проекта. Протестът им се е състоял на улица „Пиргос". На същата дата жител на „Меден рудник" по подобен начин спря започналото строителство на нова болница в комплекса. Общото между двете инициативи е, че решават жизненоважни проблеми на съответните населени места.

Община Бургас подготви и спечели перфектен проект по ОП "Околна среда", на стойност над 6 млн. лв. , с което ще се реши един от най- важните проблеми на квартала. В момента домовете са със септични ями, нерегламентирани свръзки, които изливат отпадните води в езерото Вая. Първа копка за изпълнението на проекта направи лично еврокомисарят Павел Самецки, по време на визитата си у нас в края на миналата година.

Конкурсът по ЗОП за строителство на обекта бе спечелен от фирма "Торкрет" ЕООД. Проектът предвижда изграждане на канализация в квартала и канално-помпена станция с тласкател до пречиствателна станция за отпадни води - Бургас. Новата разделна битова канализация ще бъде с обща дължина 10 км. Освен живота на стотици семейства, проектът ще подобри състоянието на околната среда чрез ограничаване заустването на отпадни води в канавки и дерета извън съществуващата схема за пречистване на отпадните води в Бургас.

Община Бургас не може да задължи жителите на Долно Езерово да финансират изграждането на домовите си отклонения. Хората имат избор - или да се включат в канализацията или да останат на септични ями. Няма как всеки собственик сам да закупи материали и да се свърже с главния канал, тъй като в проекта има стриктни европейски норми, надзорът не разрешава индивидуални прокопавания, а фирмата изпълнител се подписва под съответните гаранционни срокове за цялостното изграждане на канализацията.

Изпълнението на проекта напредва, но не може да приключи, докато не бъдат изградени споменатите домови отклонения, чието заплащане е задължение на собствениците. Според европейските изисквания пет години след приключването на проекта не може да се извършва прокопаване по канализацията.

Община Бургас вече е осигурила над половин милион лева, с които е съфинансирала проекта и няма как да поеме домовите отклонения в частни имоти. Проведени са разговори с фирмата изпълнител, за осигуряване на разсрочено плащане за домовите отклонения и договаряне на възможно най- ниски цени. Хората сами ще могат да посочат за колко месеца биха могли да изплатят сумата. Тя покрива единствено материалите и труда, а изпълнителят не калкулира печалба.

През последните 2 години Община Бургас отделяше крупни суми, за да помага за изпълнението на проекта за покриване на дерето в Долно Езерово. Той стартира със средства от вече несъществуващото Министерство на бедствията и авариите, които се оказаха крайно недостатъчни. Със съдействието на кмета Николов, единствено Община Бургас получи средства за жителите на квартала, които пострадаха след големите наводнения през зимата.

Община Бургас призовава жителите на Долно Езерово да помогнат за изпълнението на проекта за изграждане на канализация. За първи път кварталът има възможността да се прости със септичните ями. Назад в годините много граждани са правили зауствания на мръсната канализация в близките дерета и канавки, като са платили от собствения си джоб за тези нерегламентирани действия.

Без съвместните усилия на местна власт и гражданство, добрите инициативи няма да се случват в Бургас, а в някой друг град.




Още по темата: общо новини по темата: 3
02.06.2010 »
28.01.2010 »
01.12.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
има нещо гнило и то е ганьовската ни оправия. Уж по европейска програма ,а то да свалят по три кожи от населението. Абе те хората хляб нямат за ядене те взели да ги изнудват. Е...м ви европейския съюз
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: