Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Доктор: Бургас има потенциал да стане перфектна донорска база
Автор: Екип Burgas24.bg 13:49 / 03.02.2012Коментари (0)678
Над 900 души чакат за трансплантация на органи в страната. Най-голямата група са над 850 души, които са в листата на чакащите за бъбречна трансплантация, 32-ма са за чернодробна, а 30 - за сърдечна трансплантация. Това каза д-р Силви Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация и уролог по време на провеждащата се днес среща по повод трансплантацията.

"Това са относителни цифри, защото много от тях поради едни или други усложнения загиват, включват се нови. Макар че имаме развита рубрика, която е за спешност на трансплантациите, и изпращане до всички бази, досега нямаме тази възможност да имаме много донори и да развиваме тази дейност за спешна трансплантация т.е. един човек, който има спешна нужда и ако се появи донор, да мине преди другите, които нямат такава належаща нужда", каза още д-р Кирилов.

По думите му в Бургас през последните 2-3 години не е имало донори, но болницата има потенциал." Има много добре развита инфраструктура, която води до травматизъм било то уличен, било то съдови заболявания, които довеждат до мозъчна смърт и ако този процес се контролира от рано и се диагностицират болните навреме, които могат да стигнат до мозъчна смърт мисля, че Бургас ще бъде една перфектна донорска база", категоричен бе директорът. Не може да се каже с точност колко струва една трансплантация.

"Ние можем да посочим средни стойности. Много е важно една трансплантация как протича, по време на самата процедура, след това идва следоперативния период, хирургични, инфекциозни усложнения. На практика това е скъпа дейност. Истината е, че трансплантацията като дейност е много по-ефективна в пъти, отколкото хемодиализата. Същевременно има и психологически ефект, защото човек, който е зависим от една машина, изведнъж се оказва в собствената си среда и той е много по-добре психологически, отколкото когато е зависим от един апарат", поясни д-р Кирилов. Той добави, че донорството е проблем както на професионалистите лекари, така и на гражданското общество. "Ние трябва да убедим обществото и да предизвикаме дискусии по тези проблеми в семейството, на работа и т.н., защото на практика всеки един от нас може да бъде както потенциален донор, така и потенциален реципиент. Трябва да живеем с мисълта за тази категория хора, които имат нужда от тези органи и да сме провели разговори сами със себе си по този въпрос. Има страни с много добре развито донорство като Испания, словения и нашата цел е значително да подобрим донорството т.е. ние имаме 25 донорски бази и ако достигнем нива 40-50 това, ще бъде вече реално разрешаване на проблемите на чакащите. В тези 25 доносрки база има координатори, които са добре обучени и с богат опит. Донорството е свързано с много знания и умения и не на последно място и опит, който дава спокойствие и сигурност. Целта на днешната среща е лекарите да почерпят от огромния практически опит на хората, които изнасят презентациите, за да могат да придобият по-голяма увереност и сигурност в практическата дейност", каза още специалистът.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: