Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Доц. Владимир Зиновиев: Ще дойде момент, в който да следим цената на електроенергията на всеки час
Автор: Йоланда Пелова 22:34 / 06.06.2024Коментари (0)1472
©
Възможността за сдружаване на крайни клиенти в граждански енергийни общности е обусловен от това, че те едновременно произвеждат и разпределят електроенергия помежду си. Идеята е след като произвеждат електроенергия на място, в непосредствена близост до мястото, където се консумира въпросната електроенергия, да допринесат едно по-пълно припокриване на общия товарографик на енергийната общност, с произвежданото от нея енергия. Това е един различен модел, за разлика от индивидуалните потребители с централи за собствени нужди. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра "Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС.

Доц. Зиновиев даде пример: "Когато всички инвестираме в една енергийна общност по 10 лева, а преди това сме консумирали електроенергия в обем 100 единици, то сега ще консумираме в обем 60 единици. Само, че някои ще консумират 90% по-малко електроенергия, а други, а други само 10% по-малко. Енергийната общност е като Здравната каса - всички плащат за нея, а ползват тези, които имат нужда и когато имат нужда".

Той уточни, че е налице европейската регулация, която вече дава възможност за създаване на енергийни общности. Налице са и първите стъпки в промяната на българското законодателство от края на миналата година за създаването на енергийни общности. Налице е и генералната визия на ЕС, в който и България, и Италия са част от т. нар. "д-та" - декарбонизация, децентрализация, дигитализация и енергийна демокрация.

Доц. Зиновиев посочи, че идеята е как да гледаме на енергийните общности не като на една фирма, която изгражда фотоволтаични централи и продава електроенергията, а как да гледаме на енергийните общности като на активни потребители, които обезпечават едни 40-50% от електроенергията, която консумират, на място, където няма да се налага допълнително да натоварват преносната и разпределителната мрежа на регионо и държавата, в която се намират.

По думите му ние сме в навечерието на момент, в който регулираната цена на електрическа енергия за битовите потребители ще преустанови да функционира и последният сегмент, който е на регулирания пазар, т.е. битовите потребители, присъединени към мрежа с ниско напрежение, в рамките на следващата една година ще излязат на свободния пазар: "В момента тези потребители не са стимулирани да мислят в кой точно момент да си включат големите консуматори, не гледат цената на борсата, не ги интересува електроенергийната система в кой момент изпитва недостиг и в кой момент има излишък. Не виждат нужда да подпомагат електроенергийната система. В момента, в който имат ценови сигнали, които да следят и всеки час цената нa ел. енергия се променя, разбира се, ще бъдат в много по-висока степен мотивирани да изграждат общи споделени мощности и в максимална степен да се възползват от тази безплатна електроенергия, която тези споделени мощности на база инвестирания капиталов ресурс в тях, предоставят.

Друго важно нещо, което ще бъде определящо в консумацията на електроенергията няма да бъде цената на електроенергията, колкото в цената за баланси: "Колкото по-малко електроенергия енергийни общности черпят от мрежата, толкова по-малко разходи за баланс ще има", коментира доц. Зиновиев.

"Ключовият момент са технико-икономическите ползи от реализацията на концепцията за енергийна общност, които са доказани назад във времето", категоричен бе той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Отношенията София-Скопие
Арестуваха Брендо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: