Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Доброволци на БДЗП ще се учат да познават птиците на Бургаските езера
Автор: Екип Burgas24.bg 09:56 / 04.02.2011Коментари (0)673
©
Доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) ще се учат да познават птиците на Бургаските езера. Специалното полево обучение ще се проведе тази събота и включва обиколка на езерата Вая, Атанасовско и комплексът от водоеми Мандра - Пода. Събитието се организира по проект "Живот за Бургаските езера" изпълняван към програма LIFE+ на ЕС от БДЗП, в партньорство с Община Бургас.
Маршрутът на полето обучение включва четири, изключително богати на водолюбиви птици, места по езерата. Тези пунктове са най-подходящи за начинаещите орнитолози. Първото място, на което доброволците и симпатизантите на БДЗП ще се учат да наблюдават птици, е каналът, свързващ езерото Вая с Черно Море. Следващата спирка от маршрута е защитена местност "Устието на река Изворска". Това място не е избрано случайно. Освен че в него могат да бъдат наблюдавани много редки видове птици, като лебеди, пеликани, различни видове патици и други, то е подходящо и за излет сред природата. Задължителна част от обиколката на езерата е природозащитен център "Пода". Неговата тераса предлага идеални условия за запознаване с птиците на защитената територия, а те са 272 вида. Последна спирка за участниците в полевото обучение ще бъде укритието на РИОСВ - Бургас на Атанасовско езеро. Там, само на 50 до 100 метра от брега, могат да бъдат видени много интересни водолюбиви птици.

Специалисти орнитолози ще споделят своя опит и знания с 20 млади хора, по време на обиколката на езерата. В този ден обучаващите се ще се запознаят отблизо с работата на орнитолога и ще разберат лесно ли се разпознават птиците в естествената им среда. Ще имат шанса да се научат да разпознават различните видове птици и кои са отличителните белези на всеки от видовете, обитаващи влажните зони на Бургас. Участниците в обучението ще имат шанса да се научат да работят и с инструментите на орнитолога - бинокъл и зрителна тръба. Демонстрирано ще бъде и как се използва полеви определител за птиците.

През последните години птиците все по-често се използват като индикатор за състоянието на околната среда и събраната за тях информация се използва при вземането на управленчески решения. Привличането и обучението на млади хора в подобни полеви дейности е от голямо значение при работата за опазване езерата на Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: