Добри новини за хората с увреждания от Бургас

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:10 / 05.02.2024
3522
Община Бургас да отдели средства от бюджета за настоящата година за закупуване на поне 1 специализиран микробус към автопарка на "Бургасбус“ ЕООД. Предложението е на общинските съветници Ясен Проданов и Евелина Михалева, установи справка на Burgas24.bg.

Община Бургас е сред първенците в страната по брой и качество на предлаганите социални услуги. През годините грижите и вниманието към хората в затруднено положение не са спирали да се развиват и до днес те се надграждат.  Една от най-търсените социални услуги е възможността трудноподвижните хора да използват ежедневно специализиран транспорт.

От години "Бургасбус“ и Община Бургас чрез услугата "Позвъни и се вози“ предлагат алтернатива на градския транспорт за хората, които не могат да се придвижват без придружител. Към момента отделът, който ръководи услугата, разполага с оборудван диспечерски пункт, както и с осем адаптирани микробуса, които са оборудвани с хидравлични бордове за граждани с инвалидни колички.

С подобен специализиран транспорт се извършва и ежедневният превоз на деца с увреждания до дневни центрове и училища, както и на граждани, които посещават различни социални институции.

“През последните седмици с нас се свързаха директори на няколко социални центъра в Бургас: Детски център за социална рехабилитация "Св. Николай Чудотворец“ – ж.к. "Лазур“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – ж.к. "Славейков“, Център за социална рехабилитация и интерграция на лица със зрителни увреждания – ж.к. "Зорница“, Сдружение "Социален център Бургас“.

Всички те споделят, че въпреки добре оборудвания автопарк, с времето микробусите са се амортизирали, а други – които са почти 20-годишни, не разполагат с климатици.

Освен това с разширяването и подобряването на социалните услуги в Бургас се привличат все повече граждани, които желаят да се възползват от тях. Това съвсем логично увеличава броя на хората, използващи специализирания транспорт в града.

Това с особена сила важи за летните месеци, когато даден специализиран микробус се ангажира за цял ден, тъй като социалните центрове организират екскурзии и посещения до туристическите обекти на територията на общината. 

Ето защо възниква необходимостта специализираният транспорт на "Бургасбус“ да бъде обновен и разширен. По този начин не само ще се покрият нарастващите нужди на социалните центрове, но и ще се осигури по-добро комфортно пътуване за гражданите", са мотивите на докладната записка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Силна буря удари Слънчев бряг!
Един от най-красивите плажове в България прилича на сметище
Хванаха паламуд гигант в Черно море
Почивката на Черноморието - по-евтина
Влакът от Бургас за София закъснява с повече от 130 минути, запал...
Бургазлия се разхожда с доста марихуана в "Меден рудник"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).