Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
До две седмици дават старт на проектите по ОП "Рибарство и аквакултури"
Автор: Екип Burgas24.bg 14:50 / 14.05.2010Коментари (0)853
© Burgas24.bg
До две седмици ще бъде даден стартът за приемането на проекти по оперативна програма „Рибарство и аквакултури". Очаква се тогава да бъдат отворени още 12 от мерките по програмата. Това каза в Созопол директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев. Той бе гост на годишното отчетно събрание на национално признатата Асоциация на производителите на рибни продукти БГФИШ. Недев добави, че след отварянето на мерките ще могат да се разглеждат вече реални проекти. Освен това днес се подписва и споразумение с Гаранционния фонд, което ще даде възможност на бенефициентите по тази оперативна програма да искат нисколихвени кредити.

Обсъжда се още един вариант, който ще облекчи бизнеса при кандидатстването с програми по „Рибарство и аквакултури". Това е създаването на финансов пул с 11 банки. Засега с тях се водят преговори да отпускат кредити с преференциални условия на кандидатите по европейската оперативна програма. Финансовият пул вероятно ще бъде факт през октомври, каза още Недев.

Гост на събранието бе и областният управител на Бургас Константин Гребенаров. В изказването си той каза, че подобен тип обединения на бизнеса като БГФИШ са европейска практика. Именно такъв род неправителствени организации са водещи в част от европейските страни. А що се отнася до ресурса, който ЕС предоставя, то той може да се черпи, но при изпълнението на определени изисквания и условия, добави още Гребенаров.

По време на събранието в отчета си изпълнителният директор на асоциацията д-р Йордан Господинов каза, че две събития са повлияли върху целия сектор рибарство. Това са парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ и световната криза.

До провеждането на парламентарните избори не се случиха съществени събития в сектора, които да повлияят положително на развитието му. Напротив точно в тоя период бяха сменени повече от 30 специалисти и експерти в ИАРА. Това доведе до забавяне на развитието на сектора и усвояването на евросредства. Статистиката обаче показвала, че секторът, все пак, работи. В момента в страната функционират 45 предприятия за рибопреработка. 5 са временно затворени.

През изминалата година асоциацията е участвала и в осем експертни групи към министерства и институции, каза още д-р Господинов. Той спомена, че в момента няма разработени проекти на членове на асоциацията по оперативната програма „Рибарство и аквакултури". Това обаче вероятно ще се промени след договарянето на преференциалните кредити от гаранционния фонд и финансовия пул.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: