До две седмици дават старт на проектите по ОП "Рибарство и аквакултури"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:50 / 14.05.2010
851
До две седмици ще бъде даден стартът за приемането на проекти по оперативна програма „Рибарство и аквакултури". Очаква се тогава да бъдат отворени още 12 от мерките по програмата. Това каза в Созопол директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев. Той бе гост на годишното отчетно събрание на национално признатата Асоциация на производителите на рибни продукти БГФИШ. Недев добави, че след отварянето на мерките ще могат да се разглеждат вече реални проекти. Освен това днес се подписва и споразумение с Гаранционния фонд, което ще даде възможност на бенефициентите по тази оперативна програма да искат нисколихвени кредити.

Обсъжда се още един вариант, който ще облекчи бизнеса при кандидатстването с програми по „Рибарство и аквакултури". Това е създаването на финансов пул с 11 банки. Засега с тях се водят преговори да отпускат кредити с преференциални условия на кандидатите по европейската оперативна програма. Финансовият пул вероятно ще бъде факт през октомври, каза още Недев.

Гост на събранието бе и областният управител на Бургас Константин Гребенаров. В изказването си той каза, че подобен тип обединения на бизнеса като БГФИШ са европейска практика. Именно такъв род неправителствени организации са водещи в част от европейските страни. А що се отнася до ресурса, който ЕС предоставя, то той може да се черпи, но при изпълнението на определени изисквания и условия, добави още Гребенаров.

По време на събранието в отчета си изпълнителният директор на асоциацията д-р Йордан Господинов каза, че две събития са повлияли върху целия сектор рибарство. Това са парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ и световната криза.

До провеждането на парламентарните избори не се случиха съществени събития в сектора, които да повлияят положително на развитието му. Напротив точно в тоя период бяха сменени повече от 30 специалисти и експерти в ИАРА. Това доведе до забавяне на развитието на сектора и усвояването на евросредства. Статистиката обаче показвала, че секторът, все пак, работи. В момента в страната функционират 45 предприятия за рибопреработка. 5 са временно затворени.

През изминалата година асоциацията е участвала и в осем експертни групи към министерства и институции, каза още д-р Господинов. Той спомена, че в момента няма разработени проекти на членове на асоциацията по оперативната програма „Рибарство и аквакултури". Това обаче вероятно ще се промени след договарянето на преференциалните кредити от гаранционния фонд и финансовия пул.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).