До дни ще е готова песента – музикален символ на кампания "Завръщане в Бургас"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
12:25 / 16.11.2011
2994
"Към теб се завръщам" е заглавието на първата авторска песен на група "Горещ пясък". Тя ще е музикален символ на кампанията на Община Бургас "Завръщане в Бургас". През май месец тази година Община Бургас съвместно с група "Горещ пясък" стартираха инициатива за избор на текст за песен с работно заглавие "Завръщане в Бургас". Подадени бяха над 30 стихотворения, от които победител стана текстът на бургаската юристка и поет Елка Стоянова.

Авторският екип на песента е изцяло бургаски и от състава на "Горещ пясък" - музиката е на Светослав Михайлов, аранжиментът - на екипа Светослав Михайлов, Георги Русев и Атанас Миларов. Изпълнението е на Пламен Ставрев, Стефка Емилова, група "Горещ пясък" и хор "Милка Стоева". Мелодията е с типично химново звучене и ще бъде представена за първи път на Коледния концерт, организиран от Община Бургас на 18 декември в залата на Държавна опера Бургас.

Кампанията "Завръщане в Бургас" е насочена към успелите в страната и чужбина бургазлии и стартира още през 2007 г. на Никулден, когато незабравимият бургаски поет Иван Ванев, автор на текста на песента "Бургаски вечери", включи празничното осветление на града. Една година по-късно да сподели празника със своите съграждани в Бургас пристигна талантливият композитор Тончо Русев.

Инициативата върна в родния й град в края на септември 2009 след дългогодишно отсъствие признатата в цял свят оперна прима Райна Кабаиванска, а празникът на Бургас - Никулден събра на една сцена големия български актьор Георги Калоянчев, популярната актриса Мария Статулова, поета Пейо Пантелеев и музикантите от група "Мери бойс бенд". През 2010 година благодарение на кампанията завърнахме в родния град Антон Дончев и част от младите таланти на България, родени в Бургас.

Ето и текста на песента:

Към теб се завръщам

Побелели от сол и години
са дърветата по крайбрежната.
Следите по които минавам,
Стъпки, оставени в детството.

В огън пламват сънливите облаци
И допират чело в хоризонта.
И със прилива,приливно спомням си
за площади и случки и хора.

ПР: Все така се завръщам,
към теб се завръщам, мой бряг.
Аз съм друг, ти си същият, мой град.

Носталгично в очите ми свети
необходена лунна пътека,
тук се връщам и диря утеха При морето и пулсът му летен.

Тук на гларус ръждивият крясък Оживява забравени спомени
И огромен, светът се събира
Във дланта ми, заровена в пясъка.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Бургас:
Силна буря удари Слънчев бряг!
Един от най-красивите плажове в България прилича на сметище
Хванаха паламуд гигант в Черно море
Почивката на Черноморието - по-евтина
Влакът от Бургас за София закъснява с повече от 130 минути, запал...
Бургазлия се разхожда с доста марихуана в "Меден рудник"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).