До 45 проверки на седмица за храненето на деца и ученици се извършват в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:16 / 07.10.2013
895
Средно 40-45 проверки на седмица за храненето на деца и ученици се извършват в Бургаска област, съобщи Даниела Кепекова, началник отдел "Контрол на храните" в бургаската дирекция на Агенцията по безопасност на храните.

По същество се извършват проверки с акцент хранителни блокове на детски ясли, детски градини, детски кухни-майки, училищно столове, бюфети, домове за отглеждане на деца с физически и умствени увреждания, домове за деца, лишени от родителски грижи и други заведения за организирано хранене на деца. При проверките се контролира регистрацията на обектите по реда на чл. 12 от Закона за храните, дали има съответствие на проверяваните храни с Наредба 9, която оказва какви храни трябва да приемат децата. Следи се най-вече произхода на храната, сроковете на годност, условията на тяхното съхранение, разделното съхранение на тези храни, етикировката на храните, здравното освидетелстване на персонала, който работи в заведенията за организирано хранене на децата.

"До момента нямаме констатирани нарушения, които да са драстични и да са довели инспекторите до съставяне на актове за съставяне на административно нарушение", категорична бе Кепекова, която поясни, че преди 16 септември от Агенцията са имали превантивна дейност в тези обекти.

Сега по-скоро се установяват някои несъответствия на сградния фонд като неуплътнени и необезопасени кабели и необезопасени осветителни тела, което се отстранява в съответните срокове, указани в издадените от инспекторите предписания. Като цяло се спазват нормите на Наредба 9 по отношение на храните. Няма драстични нарушения, а персоналът на заведенията за организирано хранене на децата е доста квалифициран и при проблем се обръща своевременно към Агенцията.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).