До 2014 година закриват домовете за деца в региона

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:12 / 16.12.2009
677
Във връзка с процес на деинституализация и поетапно намаляване на броят на децата в социалните домове, до 2014 година ще бъдат закрити институциите за отглеждане на деца в Бургаска област. Това каза директорът на регионалната дирекция за Социално подпомагане - Бургас Тони Костова. В областта специализираните заведение са четири - домът за деца „Ал. Г. Коджакафалята" в Бургас, дом „Щурче" в Средец, домовете за деца с увреждания в Кошарица, община Несебър и домът в с. Искра, община Карнобат. Местната дирекция за социално подпомагане работи активно по деинституализация като идеята е децата да бъдат настанени в защитени жилища и домове от семеен тип.

В тази връзка е сформиран екип с представители на общините от които са институциите, неправителствени организации, Държавната агенция за закрила на детето и отделите за закрила на детето в отделните дирекции, каза още Костова. Четирите общини са информирани относно срокът за кандидатстване по ОП "Регионално развитие"-28 януари, до който те могат да кандидатстват за реализиране на домове от смесен тип. Според Костова готовността на четирите институции е на две нива. Две от общините -Бургас и Карнобат имат по-голяма готовност. „Община Бургас през последните 5 година е развила нов фокус на социални услуги в общността, с което допринесе за предварителната деинституализация.

Община Карнобат има идея да се развият два центъра от семеен тип и още едно защитено жилище", каза Костова. „В община Несебър, домът в село Кошарица е с много добри условия. Но с оглед деинстуализацията ръководството на общината е възложила проектиране, отстъпен е един терен в близост до дома като идеята е разкриване на също център от семеен тип и защитено жилище", разкри директорът на местното Социално подпомагане. Акцентът обаче в Община Средец е за създаване на защитени жилища за стари хора."Регионалната дирекция и екипът от експерти ще работи с ръководството на общината за смогване разработването на проекта до 28 януари", каза Костова.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).