Дни на отворените врати в родилното на МБАЛ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:32 / 16.12.2009
3841
Дни на отворени врати под наслов "Готови ли сме за предстоящото раждане" стартира Родилното отделение на МБАЛ-Бургас АД. Лекари и акушерки на отделението всяка сряда от 13 часа ще посрещат бъдещите майки, за да могат те да се запознаят лично с работата на екипите в родилна зала, да разгледат условията в самото отделение и да зададат всички въпроси, свързани с постъпването, раждането и грижите за новороденото в следродовия период, съобщи шефът на отделението д-р Златин Трепечов.

Инициативата се осъществява за пръв път в държавна болница. Местното отделение има с какво да се похвали - наскоро тук бе направен основен ремонт и условията, в които раждат жените, както и стаите, в които се настаняват след раждането, са повече от луксозни.

Изцяло са ремонтирани стаите, боядисани са в приветливи цветове - розово, лилаво, оранжево, светлозелено. "Искахме да избягаме от традиционните за болница цветове - бежево и бяло. Жените са достатъчно стресирани от самото раждане, не е нужно да се стресират допълнително от факта, че лежат в болница. Искахме максимално да доближим условията до домашните", разясни старшата акушерка на отделението Руска Ганчева.

Самата тя лично подбирала оцветителите за боите и не оставила на мира майсторите, докато не направят стаите в различни цветове, шегуват се колегите й в отделението.
Резултатът от ремонта е повече от приветлив. Обновен е и кухненският блок, който също е решен в жизнерадостни цветове. Подменена е изцяло санитарията - всяка стая има собствен санитарен възел с нови мивки, тоалетна чиния и подвижен душ, което е голямо удобство за родилките.

Всичко това те ще могат да разгледат всяка сряда от 13 часа. Екипът на родилното е изготвил и специални листовки, които са раздадени в акушеро-гинекологичните кабинети в медицинските центрове в целия град.

"Част от жените, които ходеха да раждат в Сливен и Варна, изтъкваха като причина за това лошите битови условия. Сега условията ни са прекрасни", не грие гордостта си шефът на отделението д-р Златин Трепечов. Новоремонтираните стаи са 12 на брой - 7 за родилки и 6 за новородени. Предстои обновяване и на другия сектор в родилното отделение.

Въпреки наличието на частни клиники, бургаското отделение не е претърпяло сериозен отлив на пациенти. От началото на годината тук са се родили 2540 бебета, а за цялата минала година регистрираните раждания са 2879. "Бургаската болница е единствената в региона, която може да осигури денонощно - 24 часа - кардиолог, невролог, клинична лаборатория. Имаме мощна реанимация, кръвният център е при нас, а при родилките често има рискови моменти, които налагат бърза реакция", обясни д-р Трепечов. Той допълни, че патологията сред бременните се е увеличила - заради спецификата на региона, лошото хранене и стреса, на който са подложени съвременните жени. "Всички патологични раждания от областта идват тук. Тук лекуваме и усложненията на жените, възникнали след раждания в Сливен и Варна", добави д-р Трепечов.

Болницата не връща и неосигурените родилки, макар че търпи загуби от това.
По наблюдения на д-р Трепечов, няма спад във възрастовата граница на родилките. Единични случаи има сред ромския етнос, но вече не се регистрирали аборти на много млади жени и ученички, каквото се е случвало предишни години. "За мен това означава, че половата култура е по-висока и те знаят как да се предпазват", смята д-р Трепечов.

В болницата вече са назначени 15 нови акушерки и 5-има нови акушер-гинеколози със специалност. Догодина работещите в родилното отделение се надяват тук да бъде разкрита лаборатория за ин-витро, за да се затвори цикълът. Водени са преговори с общината за отпускане на средства за такава лаборатория. В нея ще се извършват прегледите, ще се изписват медикаментите и ще се извършва оплождането. Сега бургазлийки, които се подлагат на изкуствено оплождане, ходят за това до София, Пловдив и Варна. За консултант на болницата ще бъде привлечена д-р Павлета Табакова, един от най-известните български специалисти по ин-витро оплождане, каза д-р Трепечов.

Бъдещите майки, заченали с ин-витро метода, обаче предпочитат да раждат в бургаската болница. Вероятно това е и причината тук да има най-много родени близнаци - 30 двойки от началото на годината. 7 от тях са родени през февруари - месецът-рекорд за близнаците. Най-много бебета пък са родени през май - 260.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).