Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Днес започва 41-вия Международен фолклорен фестивал в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 07:00 / 19.08.2013Коментари (0)1174
©
С традиционното празнично дефиле днес от 18.00 часа ще започне 41-то издание на Международния фолклорен фестивал. Атрактивни състави от цял свят ще преминат по добре познатия на бургазлии маршрут: пл. "Тройката"-ул. "Александровска" - площад "Атанас Сиреков" - ул. "Богориди" - Морска градина - до Летния театър, където от 20.00 часа ще започне тържественото откриване на фестивала.

От 19 до 23 август всички бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на майсторските изпълнения на 14 фолклорни състава от три континента. В колоритната фолклорна програма този път ще участват танцови състави от Индонезия, Грузия, Турция, Египет, Полша, Хърватия, Италия, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и България.

Това стана ясно днес на среща в заседателната зала на Община Бургас, посветена на най-стария фолклорен фестивал на Балканите. Участие в нея взеха зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева, директорът на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" Димитър Маджаров, писателят и сценарист на фестивала Георги Райков и водещият на фолклорната програма - актьорът Пламен Каров.

Представителите от дванайсетте държави-участници ще изнесат своите фолклорни програми и пред жителите на кварталите и съставните селища на града, сред които са ж.к. "Меден рудник", Крайморие, Долно Езерово, Горно Езерово, Сарафово, Ветрен, с. Маринка и гр. Българово. Всеки желаещ ще може да се запознае с автентични фолклорни хореографии, които ще бъдат демонстрирани на специално изградени открити сцени.

Домакините ще бъдат достойно представени от танцови изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", с художествен ръководител Марио Егов, и Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев", под ръководството на Павлина Кръстева и Димитър Тонев.

И тази година върху сцената на Летния театър ще бъде връчена престижната награда - статуетката "Нестинарка", символизираща признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българския фолклор. На официалното откриване /понеделник - 20.00 ч./ заслуженото отличие ще бъде тържествено връчено на уважавания бургазлия проф. д-р Стефан Чапкънов, който е дългогодишен творец, музикант и ръководител на Ансамбъл "Странджа", от министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович.

Тази година изданието на фестивала се осъществява в подкрепа на кандидатурата на град Бургас за Културна столица на Европа през 2019 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: