Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Дискутираха храната в детските заведения и училища в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:14 / 11.10.2011Коментари (3)2273
© Burgas24.bg
Среща във връзка с промените в нормативната уредба, свързана с безопасността на хранене и изискванията на институциите по отношение на условията за приготвяне, сертификатите за влаганите продукти се проведе в община Бургас.

На нея присъстваха директорите на училища в общината, представители на фирмите, наематели на училищните столове, представители на Агенцията по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция, временно изпълняваща длъжността кмет на Бургас Йорданка Ананиева и технологът по храненето в общината инж. Яна Маркова.

Агенцията в Бургас извършва тематични проверки в продължение на две седмици и продължава да извършва по отношение на спазване на изискването на действащото законодателство в хранителните блокове към детски заведения, училища, кухни-майки, организирани на места на териториите на общината и обекти за раздаване на храни, приготвени в тях, посочи инж. Цветелина Константинова, старши инспектор в Агенцията по безопасност на храните в Бургас.

"Резултатите от досега проверените обекти говорят, че материално-техническите бази в много от обектите са в отлично състояние, поддържат се чисти, направени са необходимите ремонти. Не са установени сериозни нарушения по тази и по организация на оборудване. Вижда се желание и отговорност на работещите в тези обекти да прилагат законодателството, да поддържат свои системи за управление и безопасност на храните, обучение на персонала", допълни специалистът. Тя посочи, че инж. Маркова е снабдила с наръчници е хранителните блокове в детските заведения и това е основата, на която те са стъпили за да работят и да спазват нормативните изисквания, приложените инструкции и правила за работа с наличните чек-листове и дневници.

"Впечатленията са, че провеждането на входящ контрол в обектите има затруднение по отношение на придружаващите документи, по отношение на не точно изписване на издателя на документа и получателя. Много често тези придружаващи храните документи се предвиждат с едни ксерокопия, предназначени за други търговски обекти и като ксерокопия са стигнали до хранителните блокове в детски заведения. Много често фирмите не поставят номер на удостоверението за качество като придружаващи документи различните храни от неживотински произход, не са подписани, просто формално са хвърлени формулярите, които фирмите са утвърдили като свои придружаващи документи. По отношение на спазването на Наредба 9 впечатленията са, че абсолютно всички в детските заведения разполагат с копие на наредбата, прочели са я задълбочено. Най-важното е, че при проверките на са били констатирани нарушения от гледна точка на приемане на храни от незаконни производители", допълни тя.

Всички храни бяха с маркировка, с индификационни партидни номера и с ясно изписани производители и доставчици. Съхранението на храните е правилно, осигурени са хладилни съоръжения с термометри за измерване, водят се чек-листи за контрол на температурата. Извършва се контрол на храненето на деца и ученици в началните училища, допълни експертът. Проверките на здравната инспекция по отношение на столовото хранене са започнали на първи октомври и все още са извършени едва - две в Бургас като се следи тяхното състояние на територията на цялата област, каза на срещата д-р Люба Павлова, здравен експерт в РЗИ - Бургас. Няма нищо ново по отношение на столовото хранене, допълни тя. Наредба 37, която влезе в сила още през 2009 година е известна на всички, които предлагат слово хранене в Бургас. Храненето е съгласувано с изготвените дневни и седмични менюта. За миналата година от инспекцията са били доволни от предлаганото хранене. Предстоят проверки на всички училищни бюфети и столове в Бургаска област.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.10.2011 г.
0
 
 
голям смях е г-жа инж.Маркова,компетентна е само по приятелска линия Иванова
Aнонимен
на 11.10.2011 г.
0
 
 
Здравейте , похвално е че има проверки в градините и училищата .Но никъде не прочетох дали се спазва грамажа на порционите обявен от г-жа Маркова
0
 
 
Е тази Цветелина е единствения свестен специалист от бившето РИОКОЗ дето си разбира от работата. Отстрамила е накалинчените кравешки доктори , които са лутатици по тази тема.Що не се изказа анчКепекова?Щеше да падне голем смех.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: