© Burgas24.bg | | Насилието, тормозът и дискриминацията - от клиенти, колеги и работодатели - се срещат по-често при работниците в сектора на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга (ХОРЕКА), отколкото в другите сектори. Те са изложени по-често на заплахи (12 % срещу 8,5 %), физическо насилие (6,5 % срещу 3,5 %) и нежелано сексуално внимание (8 % срещу 2 %). Освен това работниците в сектора ХОРЕКА страдат от по-голяма дискриминация (10,5 % срещу 6,5 %). Особено изложени на риск са работниците в дискотеките, нощните клубове и баровете*.Заетите в сектора ХОРЕКА са изложени и на многобройни психо-социални рискове: продължително, нестандартно и непредсказуемо работно време, липса на контрол върху работата, огромен обем работа и недостиг на време, които водят до повишени равнища на стрес и нарушаване на баланса работа-живот.
Нов доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) поставя ударението върху рисковете, на които са изложени работниците в сектора ХОРЕКА. Докладът „Закрила на работниците в хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга" представя примери за добри практики при справяне с рисковете на работното място, а също така дава обзор на политиката в тази област и описва промените, които се извършват в сектора. От 1995 до 2000 г. е отбелязано влошаване на условията на работа в сектора ХОРЕКА по отношение на работното време, както и на изискванията и автономността на работното място.
Значението на сектора ХОРЕКА като източник на работни места в много от държавите-членки на ЕС нараства, а голям дял от заетите в него са сравнително нискоквалифицирани млади работници и работници мигранти. Условията на работа обаче често са трудни, с продължително работно време и физически натоварващи задачи. Освен това секторът ХОРЕКА се характеризира с нетипични режими на работа, като сезонната работа и работата на смени са обичайни.
Физическите рискови фактори, на които са изложени работниците, включват продължително стоене на крака и носене на тежки товари; излагане на високи равнища на шум и дим; много високи или ниски температури и работа с опасни вещества като почистващи агенти. Причинените от тях здравни проблеми включват мускулно-скелетни смущения, кожни болести и дихателни проблеми.
Тъй като 90 % от предприятията в сектора ХОРЕКА са много малки (с не повече от 10 работници), на работодателите често не им достигат време и ресурси за пълното прилагане на законодателството на фирмено равнище. Докладът на EU-OSHA включва редица примери за успешна превенция на риска, които могат да се използват не само в ресторантите и хотелите, но и в училищните столове, клубовете и баровете. Ефективното управление на безопасността включва добра оценка на риска, участие на работниците и обучение по успешното прилагане на мерките за безопасност.
В допълнение на доклада EU-OSHA е разработила широка гама материали по здравето и безопасността в тази област, в това число седем листовки за добра практика и форум по „безопасна работа в един многокултурен сектор ХОРЕКА". Форумът очертава по-специално проблемите, пред които са изправени голям брой работници мигранти в сектора, и предлага практически решения за тях.
*Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд, (2000, 2002 г.) |