Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Димитър Бойчев: В Икономическата комисия предлагаме гражданите да плащат такси на гише в институциите, а не да бъдат препращани в банки
Автор: Екип Burgas24.bg 11:15 / 13.03.2011Коментари (1)787
© Burgas24.bg
Гражданите, които трябва да заплащат такси към съответни институции, да могат да го правят на гишета в самите учреждения, а не да бъдат препращани към клонове на банки и да им плащат комисионни. Това предложение е направено от Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм към НС, съобщи депутатът от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев, който е неин член. Народните представители предлагат на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и създаване на възможността гражданите да следят онлайн движението на техните искания, жалби и т.н. до различните институции. "Така всеки гражданин ще има достъп до електронен регистър и ще може да следи процеса по предвижване на документацията му към съответното учреждение", смята областният ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

В Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм и в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения вече са приети актуални предложения за изменения в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

"С приемането на измененията, от народните представители, ще се намали административната тежест, ще се облекчат регулациите и ще се премахват бариерите за развитие на бизнес инициативите", коментира председателят на транспортната комисия Иван Вълков.

Със законопроекта се обособяват принципите и целите на административното регулиране и административния контрол. Въвежда се принципа на равнопоставеност на всички граждани, които извършват или възнамеряват да извършват стопанска дейност, независимо от формата на собственост, правно-организационната форма или националността.

"Допълват се изискванията към административните органи за предоставяне на услуги по електронен път и се облекчават условията за деклариране на обстоятелствата при кандидатстване за лиценз, както и за разрешително за извършване на определени стопански дейности или еднократни сделки. Със законопроекта се регламентират минималният и максималният срок за отстраняване на нередности или за предоставяне на допълнителна информация, който не може да бъде по-дълъг от установения за произнасяне срок", пояснява депутатът от ПП ГЕРБ Иван Вълков.

С § 8 се създава нов чл. 7а, който въвежда методика, основана на ясни принципи за определяне на разходоориентиран размер на събираните по този закон такси, както и за разходване на средствата от събраните такси, независимо от органа, който е оправомощен да ги събира. Регламентират се безплатното отстраняване на нередовности и предоставяне на допълнителна информация и разходването само за възстановяване на разходите по предоставяне на услугата и повишаване на качеството и на събраните от такси средства. Методиката не се прилага при образуване размера на такси за осигуряване провеждането на политики в области със значение за защита на особено важни държавни или обществени интереси.

Въвежда се задължение за всички административни органи, издаващи лицензи и извършващи регистрация да създадат и поддържат обособени раздели към публичните регистри, в които се вписват лицата, подали заявление за издаване на лиценз и заявления за регистрация, по реда на тяхното подаване, броят и видът на приложените документи. Публикуваната информация следва да е съобразена с изискванията на Закона за защита на личните данни и на съответния специален закон, въвеждащ режима.

Въвежда се административнонаказателна отговорност за длъжностните лица, които не водят регистрите в съответствие с измененията на закона.

Предвижда се 12-месечен срок за привеждане в съответствие с изискванията на закона на информационните системи на органите, администриращи режимите, определени в този закон, и структурите им.

"Това е един добър законопроект за българския бизнес, както и са всеки български гражданин", категорични са народните представители Бойчев и Вълков.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не знам кой го измисли това ,да плащаме по банков път всичко.Едно ,че се взимат комисионни,друго че се разкарваш,дори да нямаш време.Ако това стане да се плаща на гише ще бъде хубава придобивка за клиентите.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: