Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Димитринка ще бъде настанена в дом "Майка и дете" в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:52 / 17.01.2011Коментари (0)1833
© Burgas24.bg
Координационен механизъм е свикан по спешност заради случая на двугодишната Димитринка. Това каза Диана Видева, директор Дирекция "Социално подпомагане"- Бургас. По думите й в него са участвали представители на всички заинтересовани институции, предоставящи грижа по Закона за закрила на детето.

"Това са отдел "Закрила на детето", детска педагогическа стая, представители от общината, общинска комисия за борба с противообществените прояви. Механизмът се събира винаги по спешност, при случаи за насилие над деца", каза още Видева. Тя допълни, че според становището на комисията по отношение на детето се предприемат мерки за закрила и то ще бъде настанено за три месеца в дом за медико-социални грижи "Майка и дете". 

Основанията са, че ще има нужда от продължаваща медицинска грижа, която може да се подсигури там, тъй като майката няма средства да подсигури на дъщеря си адекватна грижа. През този период майката ще остане в кризисен център за един месец. През това време тя ще бъде подпомогната да издейства документи и да подаде такива за защита по Закона за домашно насилие. "Тъй като тя остава и без доходи през този период, ще има възможност да остане в кризисния период за месец -два да задвижи всички процедури по Закона за домашно насилие, да получи защита от съда. В зависимост от каква защита ще поиска от Закона -дали да е отстраняването на мъжа й от жилището или недоближаване до нея и детето-всичко зависи от нея каква мярка за защита ще поиска. И след като се уверим, че тази процедура е доведена до край, предполагаме, че до месец- месец и половина този процес е бъде приключен и ще имаме решение от страна на съда за защита по Закона за домашно насилие, тя ще може да се върне в дома си. Ще се опитаме да я подкрепим с осигуряване на доходи чрез еднократна помощ. Това зависи от Закона за социално подпомагане, за да може детето да се завърне благополучно в семейството при майката", уточни директорът. Видева каза още, че жената е майка на още три деца, които са настанени вече в институция и това е четвърто дете. 

"Тя е в трудност да ги отглежда сама и затова ние използваме този период от време т.е. три месеца, в които да повиши родителския си капацитет за отглеждане. След определения срок ще видим и ще преценим ситуацията каква е- дали майката е успяла да подобри социалния си статус, разбира се, с помощ на институциите и с хората от кризисния център, които ще я подкрепят юридически да бъде защитена, за намиране на работа и получаване на доходи и дали детето може да се върне в семейната среда. Защото другият вариант е тя да остане да живее със същия партньор, но в този случай съществува риск за детето", коментира експертът.

Преди две- три години дете на същата майка почива при пожар. На въпроса способна ли е тази жена да отглежда децата си и дали не е по-добре те да се дадат за осиновяване Видева отговори, че това може да се случи, ако тя подпише декларация. И при вскички случаи ще се предложи този вариант на майката. В момента жената не разполага с пари, за да повдигне обвинение срещу съпруга си. Тази процедура ще бъде предоставена безплатно от Центъра за превенция за насилието и престъпността в Бургас.



Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 3
17.01.2011 »
15.01.2011 »
15.01.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: