Дежурни линейки - реаномобили ще спасяват бургазлии от инфаркт

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:07 / 22.06.2010
964
Специализирани автомобили - реанимобили ще бъдат на разположение на бургазлии през цялото лято, за да осигурят светкавична реакция при инфаркт. Реанимобилите на Българския кардиологичен институт ще возят пациентите директно в Ямбол - в Специализираната болница по активно лечение по кардиология. Само там в Югоизточна България се прилагат методите на инвазивната кардиология и ако пациентът постъпи в болницата до час от започване на болката, има голям шанс да бъде излекуван напълно и да живее като човек, който никога не е получавал инфаркт.

Само за първата половина на месец юни случаите на пациенти със сърдечно-съдови проблеми в региона са се увеличили с над 30%, затова Българският кардиологичен институт реши да удвои броя на реанимобилите. Те ще обслужват бургазлии безплатно. Единият ще бъде разположен в Слънчев бряг, а другият - в Бургас. Целта е да бъдат обслужени повече жители на град Бургас и летуващите по Южното ни Черноморие.

С реанимобилите бургазлии могат да се свържат, като позвънят на телефона на медицинския център на Българския кардиологичен институт в Бургас - "Европейска здравна грижа" в работен ден 056 84-15-14, или на гореща линия "Национална кардиологична грижа" - * 3333.

Специалистите твърдят, че рязката смяна на температурите, неправилната терапия, както и занижения контрол на кръвното налягане са едни от основните фактори за възникването на сърдечносъдови проблеми - най-често хипертонични кризи и инфаркт.

Кардиолозите съветват: не допускайте дехидратация - пийте много вода, като може да посягате към разхладителни напитки преди още да сте ожаднели. Избягвайте да стоите на открито, когато температурите са достигнали най-високите си стойности. Организирайте ангажиментите и останалите си занимания така, че да сведете до минимум времето, прекарано под палещите лъчи на слънцето в най- горещите часове на деня. Не обличайте твърде впити дрехи, когато термометърът поставя рекорди - широките, свободни дрехи са по-добър вариант. Предпочитайте помещения и обществени места с климатици.

Само за първите 15 дни от месец юни 21 пациента от Област Бургас с диагноза инфаркт са получили навременна високоспециализирана медицинска помощ в СБАЛ по Кардиология Ямбол и са били спасени.

Симптомите на хипертоничната криза най-често са силно главоболие и сърцебиене, съпроводени с учестен пулс. Инфарктът се проявява с болка зад гръдната кост, която може да премине към ръката, гърба или челюстта, да е съпроводена със студена пот или гадене и повръщане.

Научете симптомите на инфаркта. Бързата Ви реакция ще спаси живот . Те са: силна болка в гърдите, внезапен задух; повръщане, студена пот; емоционална лабилност, паника; шията и лявата ръка са засегнати от болка; недостиг на въздух; отпадналост, отмаляване. При някой от описаните симптоми, незабавно вземете аспирин и потърсете помощ на описаните телефони.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).