Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Десетки бургазлии се подписаха в подписка срещу АЕЦ - Белене
Автор: Екип Burgas24.bg 15:14 / 18.03.2011Коментари (6)1855
Подписка срещу строежа на АЕЦ-Белене стартира от тази сутрин в Бургас. Тя се организира от СДС - Бургас и се провежда пред синята централа на ул. "Богориди" 34.

"Темата отново е на дневен ред, заради земетресението в Япония е особено актуална. Всички виждат какви са последствията при строежа на атомна централа в земетръсен район. Белене също е земетръсна зона, не сме застраховани от японския ужас при реализацията на този проект", изтъкват сините. Сериозните рискове от земетресение в този район са посочени в доклад на БАН.

"Бургазлии са много чувствителни към екологични рискове и макар Белене да е далеч от Бургас, настояха точно от нас да започне подписката", обясни лидерът на сините в Бургас Константин Райков.

Още в първите часове на старта на подписката десетки жители на морския град сложиха подписа си срещу нежеланието у нас да има атомна електроцентрала.

СДС-Бургас очаква към подписката да се присъединят партийните структури и от други градове. Освен радиационно облъчване при земетресение, строежът на АЕЦ-Белене крие и други рискове. Той е много скъп - над 12 милиарда лева. Обсъжданите варианти са за заем от Русия, което ще ни постави в нечувана зависимост от Москва, или финансиране от бюджета. Ако се тръгне на финансиране през бюджета, това може да коства стабилността на държавата и да няма пари за пенсиите, изтъкна преди време лидерът на СДС Мартин Димитров.

Според него строителството на АЕЦ-Белене било все едно да си купиш руска печка, която не знаеш дали ще ти трябва и дали ще можеш да я плащаш.

Ако ГЕРБ допусне грешката да построи АЕЦ-Белене, това може да й коства управлението, убедени са сините.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
До 2015 г. в Турция ще заработи 1 АЕЦ, до 2017 г. 2-ра АЕЦ, до 2020 г. 3-та АЕЦ. След само 9 години в Турция ще има 3 АЕЦ, в Румъния 2 АЕЦ. Защо ли се сещам за думи като корупция и национално предателство ?
+1
 
 
Това с Чернобил беше тъп рашан експеримент. Реакторите са сигурни с двоен контур.Които разбира от топлатехника ще схване.Цялата работа е политика . Канадците които строят румънската АЕЦ искат да прелапат проекта. Всичко е политика. А тези сини прашинки ,кдето са един файтон хора само си бутат гагата там където не им е работата. Въобще няма да се подпиша под тази подписка. България искат да я направят васал. От това че влезохме в европейския съюз никаква полза. Ето 21 год се влачим и отиваме на мизерия. Смениха се крадците с некадърниците.СДС са чиста проба пеликани. Жалко за хубавата синя идея. Онзи мангал Костов я употреби за собствените си интереси. Позор.
0
 
 
Преценете сами... "В средата на 50-те както Съветския съюз, така и западните държави разширяват ядрените си изследвания, за да открият мирна употреба на атома. Все пак, както военните, така и повечето от мирните изследвания били пазени в тайна. На 20 декември 1951 г. е произведено за първи път електричество чрез ядрен реактор в ЕБР-1 близо до Арко, Айдахо. На 26 юни 1954 г. в 5:30 сутринта, първата в света ядрена електроцентрала е започнала работа в Обниниск, област Калуга в СССР. Мощността йМР‚ от 5MW, е достатъчна да захрани 2000 домакинства. Първата ядрена електроцентрала с масови функции - Калдер Хол, била пусната в експлоатация на 17 октомври 1956 г. Друг ранен реактор бил реакторът Шипингпорт в Пенсилвания (1957 г.). Още преди инцидента на Тримилния остров (Три майл айлънд) през 1979 г., поръчките за нови реактори в САЩ били прекратени по икономически прични, главно поради удълженото време за построяване. От 1978 насам не е поръчвано построяването на нови реактори, макар това да може да се промени до 2010.За разлика от инцидента през 1979 г, инцидентът в Чернобил през 1986г не увеличава рестрикциите на западните реактори. Това е, защото причината е несигурната конструкция на чернобилските реактори. Този инцидент рефлектира върху политиката на държавите в Европа относно ядрените реактори. През 1987 г. в Италия се провежда референдум, който довежда до затварянето на 4-те им ядрени централи.През 1992 атомна централа в Турция бива ударена директно от урагана Андрю, нанасяйки щети за над 90млн долара. Ураганът засяга главно воден резервоар и един от комините, но разпространение на радиация няма."
+1
 
 
Какви дървени философи бе, аверче, СДС-то от 2-3 години не е партия, а е просто един филиал на американското посолство. Американците имат интерес да няма АЕЦ за да прокарат проектите на техните фирми за ветрови енергопаркове. Лошо няма. Само че електроенергията добита по този начин е 70-80 пъти по-скъпа от атомната. Не е нужно се разсъждава много за да се види къде е нашия интерес. Не ми пука нито за американците, нито за руснаците, аз искам да плащам евтин ток.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: