Десетки бургазлии се подписаха в подписка срещу АЕЦ - Белене

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
15:14 / 18.03.2011
1855
Подписка срещу строежа на АЕЦ-Белене стартира от тази сутрин в Бургас. Тя се организира от СДС - Бургас и се провежда пред синята централа на ул. "Богориди" 34.

"Темата отново е на дневен ред, заради земетресението в Япония е особено актуална. Всички виждат какви са последствията при строежа на атомна централа в земетръсен район. Белене също е земетръсна зона, не сме застраховани от японския ужас при реализацията на този проект", изтъкват сините. Сериозните рискове от земетресение в този район са посочени в доклад на БАН.

"Бургазлии са много чувствителни към екологични рискове и макар Белене да е далеч от Бургас, настояха точно от нас да започне подписката", обясни лидерът на сините в Бургас Константин Райков.

Още в първите часове на старта на подписката десетки жители на морския град сложиха подписа си срещу нежеланието у нас да има атомна електроцентрала.

СДС-Бургас очаква към подписката да се присъединят партийните структури и от други градове. Освен радиационно облъчване при земетресение, строежът на АЕЦ-Белене крие и други рискове. Той е много скъп - над 12 милиарда лева. Обсъжданите варианти са за заем от Русия, което ще ни постави в нечувана зависимост от Москва, или финансиране от бюджета. Ако се тръгне на финансиране през бюджета, това може да коства стабилността на държавата и да няма пари за пенсиите, изтъкна преди време лидерът на СДС Мартин Димитров.

Според него строителството на АЕЦ-Белене било все едно да си купиш руска печка, която не знаеш дали ще ти трябва и дали ще можеш да я плащаш.

Ако ГЕРБ допусне грешката да построи АЕЦ-Белене, това може да й коства управлението, убедени са сините.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).