Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Делегация от Тибет посети Община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:40 / 08.07.2024Коментари (0)1440
Стотици  бургазлии и гости се потопиха в традициите на Тибет с  духовно-културната инициатива, която се реализира в морския град, от 6 до 8 юли. По време на тридневната визита в Бургас се случат поредица от интересни събития, свързани с културата и изкуството. Делегацията от Фондация за хималайска култура, включва тримата  монаси Лама Сонам, Лама Нийма, Лама Таши и десет автентични танцьори. Те пристигнаха от Дарамшала/Dharamshala, свещеният град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия, където живее и 14-ият Далай Лама.

Делегацията , водена от Виктор Францеск, учредител на фондация Калпатару, Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията за хималайска култура и Лама Сонам, заедно с представители на фондация "Калпатару" се срещнаха лично с кмета на Бургас, Димитър Николов, за да му благодарят за оказаното съдействие и реализирането на събитието в морския град.

"Благодаря за гостоприемството да реализираме тази инициатива тук. Пред нас се откри един прекрасен град, с толкова много топли и сърдечни хора. Много сме щастливи и чувстваме това място, като свои дом", това каза в приветствието си Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията за Хималайска култура.

Той връчи на кмета на Бургас красива танка, тъй нареченият тибетски свитък от коприна с духовен сюжет за благоденствие , както и шал катак ,изрисуван с осем знака на късмета. Тези най-ценни дарове са в минимализирано количество и се дават само при най-висши и приятелски срещи.

"Идеята това събитие да се случи в Бургас се реши, когато ние бяхме в Дарамшала/Dharamshala, на визаита. Тогава започна кореспонденцията , а датите съвпаднаха с рождения ден на духовния водач Далай Лама.", сподели Виктор Францеск, учредител на фондация Калпатару.

На срещата присъстваха още зам.-кметът по "Култура и вероизповедание", Диана Саватева , зам.-кметът по "Строителство" инж.Чанка Коралска, Даниела Северинова от Фондация Калпатару.

Събитието се радва на голям интерес  и дава възможност на публиката да се срещне с трима монаси, специално обучени в изкуството на мандала,

Днес е последният ден, в който мандалата ще бъде  разрушена. Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч., по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молитви за добър късмет и благополучие на цялата публика. След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Събитията в Бургас, посветени на източната култура, философия и здравословен начин на живот се организират от Фондация “Калпатару" с председател Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Висша лига на Англия сезон 2024/25
Грипна епидемия обхвана страната
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: