Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Децата от дом „Ронкали” посрещнаха кмета като истински стопани
Автор: Екип Burgas24.bg 18:47 / 16.09.2009Коментари (0)1346
©
За пръв път кмет влиза в този дом. С тези думи директорът на Детски център „Ронкали" Нина Пиперова посрещна кмета на община Бургас Димитър Николов, заместника му д-р Лорис Мануелян и група от неговия екип, които гостуваха на децата в центъра по повод началото на учебната година. Всъщност, подчерта тя, това е само формален повод, тъй като за 15 години от своето съществуване дом „Ронкали" за пръв път получава издръжка и от България.

Домът е бил пред закриване, след като основните му създатели и спонсори Епархия Магдебург и „Каритас" Магдебург - Германия миналата година обявяват, че нямат възможност да поддържат издръжката на дома. На помощ идва общинското ръководство, което съдейства центърът да получи средства за издръжка от Агенцията за социално подпомагане. Това става с решение на Общинския съвет през декември 2008 г. , след което центърът се преобразува в „Център за настаняване от семеен тип" като делегирана държавна дейност, считано от 01. 01. 2009 г. От м.март т.г. дом „Ронкали" работи по съвместен проект с УНИЦЕФ за разработка на методика за работа с деца в домове от семеен тип. Проектът е пилотен за България.

Децата от дома рецитираха, пяха и танцуваха пред гостите и им поднесоха специален подарък - книжка с техни стихове, разкази и рисунки.

Кметът Николов се ангажира да съдейства за осигуряване възможност на децата за спортуване и творчество в школите по изкуства в Младежкия културен център и Общинския детски комплекс.

15 деца на възраст от 4 до 16 години обитават Детския център „Ронкали" в Бургас. Това е специфична социална услуга за деца в риск, поради липса на семейства. Условията, при които живеят те, са максимално близки до семейната среда - тук те срещат обич и подкрепа, организират пълноценно своето време така, че да учат, да творят, да играят, да спортуват, да почиват. Домът на ул. „Александър Батенберг" 1 е наистина техният дом. Те са настанени по две в стая, която са подредили и украсили сами, а и грижата за реда в стаите също е тяхна. Хранят се в хигиенична столова, разполагат с помещение за отдих и игра, добре уреден двор, занималня-библиотека. Техни рисунки украсяват целия дом. Помагат и в кухнята, и го правят с удоволствие. За децата в център „Ронкали" се грижат денонощно петима възпитатели. Отношенията са топли, няма дистанция между тях и децата. Може би затова атмосферата е приятна, а децата - усмихнати. Най- малкият възпитаник на дома е на 4, 5 години, а най-порасналият - на 16. Всички деца ходят на училище - в „П.Р.Славейков". В сградата е подготвено и защитено жилище за пълнолетни, но за сега то е свободно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: