Данъчни проверяват хлебопроизводителите в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:33 / 06.11.2009
822
Регионалните поделения на три държавни институции проверяват хлебопроизводителите в община Бургас. Инспекцията е по сигнал на Регионалната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в града и на общинската администрация до Инспекцията по охрана на труда, ТД на НАП и сектор „Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР.

„Инспектори на териториалната дирекция извършват т.н. физическо наблюдение на определени обекти. При необходимост до 24 часа. Следи се търговският оборот, за да се установят реалните приходи на фирмата" - съобщи за  пресаташето на ТД на НАП в Бургас Христо Узунов. В хода на проверките се сравняват месечните декларации по ДДС, подадени за предишни периоди, с установените обороти по време на наблюдението. Ако налице са фрапантни разлики в данъчната основа, фирмите се селектират за ревизии с цел да се документират пропуснатите за държавния бюджет ползи от невнесени данъци. Инспекторите от НАП проверяват и дали фирмите изпълняват задълженията си по социалното и здравното осигуряване". Ако в хода на проверката се окаже, че дължимите от фирмите суми са твърде големи, за да се платят наведнъж, нашите специалисти им предлагат погасителен план", уточни Христо Узунов.

„Всички обекти, посочени в сигнала на браншовата организация, са проверени от екипи на инспекцията" - каза Пламен Васков от РД „Инспекция по охрана на труда"в Бургас и уточни, че в хода на кампанията не са установени сериозни нарушения на Кодекса по труда.

Очакванията на хлебопроизводителите, които спазват законите, че в хода на проверката ще бъде установено колко са нелегалните пекарни обаче няма да се осъществят. Всяка една от споменатите вече държавни институции контролира изпълнението на своята си нормативна база. Ползата от свършеното от тях ще е събирането на повече данъци, което въобще не е за подценяване. А една от идеите на съвместната инициатива на Регионалната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите и Община-Бургас бе да се предприемат мерки за противодействие на сивия сектор.

Финансовата криза не е ударила пазара на насъщния. В областния център продължават да се купуват по 120 000 хляба на ден. Димитър Людиев- председател на браншовата организация, обаче е категоричен, че негативи за изрядните в сектора трупат именно нелегалните хлебопекарни, които не плащат данъци и осигуровки и могат да продават на дъмпингови цени.

Източник: в. "Компас"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).