Ветеринарните инспектори взеха 3 сборни проби от 3 партиди ирландско свинско, влязло у нас след 1 септември т.г. Те са направени в хладилни бази за съхранение в София, Пловдив и Хасково. При взимането на пробите стриктно са спазени изискванията на ЕС за изследване на храни за наличие на опасни за здравето замърсители. В документите е описано място, произход, партида и собственик.
Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов днес участва в среща на генералните директори на ветеринарните служби на ЕС в Брюксел, на която се обсъжда и проблемът със свинското месо от Ирландия, за което има съмнение, че е замърсено с диоксин. До края на деня се очаква участниците да вземат решение как страните ще процедират с внесените пратки ирландско месо.
Ирландското месо е поставено под възбрана със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов. От понеделник до днес ветеринарните служби провериха общо 112 хладилни бази и 437 месопреработвателни предприятия в цялата страна.
Кризисният щаб към НВМС извършва цялостна координация по случая между НВМС, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.