Д-р Христо Вълчев: Липсата на спортно-медицински център беше срам за Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:54 / 11.07.2013
11814
Липсата на спортно-медицински център беше срам за Бургас, каза д-р Христо Вълчев, ръководител на Специализирания възстановителен център. В Бургас винаги е имало спортно-медицински център.

"Първо на стадион "Черноморец", след това - на стадион "Лазур" и след като фалира и последния на стадион "Лазур" трябваше да бъде възстановен такъв. Общината намери за разумно това да е в новата Многопрофилна болница в к-с "Меден рудник". Бургас е голям град, с традиции в спорта, от тук са излезли много спортни европейски, олимпийски шампиони и винаги са разчитали на спортно-медицински център за изследване и съответно лечение. Липсата на такъв беше един срам за града", обясни д-р Вълчев като благодари на общината и в частност на кмета на Бургас Димитър Николов за възстановяването на центъра.

Д-р Вълчев е единственият специалист по спортна медицина в бургаския център. "Разполагаме в кабинета по лечебна физкултура със специалист-кинезитерапевт. При необходимост използваме консултациите на кардиолози и на други специалисти, все пак Центърът се помещава в Многопрофилна болница", разясни той.

Специалистът посочи, че все още в Центъра не се прилагат терапии с парафин и кал, тъй като вървят процедури за разрешаването им.

"Съществува физиотерапия, но те все още не са въведени като специалност. Тези терапии са по-скоро за някакви стари травми. Не са толкова актуални в момента. Не разчитаме толкова на тях, но все пак ще ги въведем, понеже освен спортисти тук се лекуват и обикновени граждани", обясни д-р Вълчев.

Специалистът е бил на посещение в Бостън, САЩ, където се е запознал с новостите в спортната медицина. "Какво ще се приложи тук, бъдещето ще покаже. В момента няма как да бъде приложено. Не сме на ниво апаратура. Като умения на специалисти по спортна травматология - може би, но те са много напред в материала там.Тук разчитаме на техниката си като изпълнение на различни манипулации, докато те разчитат на апаратури, за които ние не сме и сънували. И това е тяхното предимство пред нас. За заплащането въобще няма да говоря. Там не можем да ги стигнем в близките десетилетия", категоричен бе д-р Вълчев.

В бургаския спортен център предимно се лекуват болести от пренапрежение на опорно-двигателния апарат, инсерционити, дисторзии, мускулни разтежения, частични мускулни разкъсвания, както и дископатии.

"Спортната травматология е широко разпространена и в ежедневието на хората. Всяка една професия създава някакво локално пренапрежение и колкото и да са дребни тези проблеми, те водят до някакво инвалидизиране, така че и хора с такъв микротравматизъм могат да се лекуват при нас", разясни специалистът.

"Целите ми са, без да звучи тривиално, да ставаме все по-добри и да въвеждаме все повече методики", каза още ръководителят на Центъра по спортна медицина.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).