Д-р Георги Стефанов: От есента в Бургас ще се извършват всички съдови операции

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (32)
12:01 / 04.06.2010
10588
Д-р Георги Стефанов е главен асистент в Медицински университет - Варна, близо 20 години е преподавал на студенти. Специалист е по обща и съдова хирургия. Член е на Американското ангиографско дружество и на Европейското съдово дружество. Има над 40 научни публикации.

- Д-р Стефанов, защо избрахте Бургас и какви са ви амбициите на новото поприще?

- Промених местоживеенето и работата си, заради МБАЛ „Дева Мария", където предстои откриването на ново Отделение по съдова хирургия. Във Варна бях организатор и създател на подобно отделение в Болница „Света Марина". Получих покана от собствениците да изградим и тук един съвременен модерен център, от какъвто Бургас и районът се нуждаят.

Не беше трудно да взема това решение, тъй като искам да работя по специалността си и да правя това, което съм правил цял живот - съдова хирургия. Бургас досега беше настрани от тази медицина.

- На какъв етап е подготовката за новото отделение?

- Започнахме с амбулаторни прегледи и доплерови изследвания със специален доплеров апарат. Искам да подчертая, че развитието на съдовата хирургия е невъзможно без съвременна дуплекссонграфия и ангиография. Ето защо е закупен и монтиран и ангиограф. С него ще работи екип от София по оцветяване, контрастиране на всички съдове, включително на коронарните, мозъчните и на артериите на долните крайници.

През есента се надяваме да бъде сключен договорът със Здравната каса и да можем да поемаме всички клинични пътеки, които до този момент не са разработвани въобще в Бургас.

Това означава да се правят всички съдови операции на артериите и на вените, т.е. всякакви остри запушвания, наречени емболии или тромбози ще могат да бъдат оперирани своевременно.

Всички хронично запушващи се артерии, които болните усещат като болки в крайниците и не могат да вървят, появяват се впоследствие трудно зарастващи рани, микрози, гангрени, особено при болните от диабет - всички те се нуждаят от ангиографска диагностика, а не да се работи единствено върху раната. Защото проблемът понякога е чисто артериален - има запушени артерии и трябва да се работи върху тях.

Ние ще можем да извършваме всякакви манипулации, свързани с подобряване на кръвоснабдяването, в това число байпаси на аортата, на тазовите, бедрените, подколянните артерии и това понякога е единствената алтернатива на ампутацията.

Виждам, че този модел на работа все още не е изграден в Бургас и амбицията ни е двойно по-голяма ние да го направим.

Атеросклерозата представлява постепенно стесняване на кръвоносните съдове и образуването на плаки, което често довежда до тромбоза. Тя често означава смърт за крайника. Изведнъж притокът на кръв се прекратява. Тази артерия трябва да се отпуши и да се извърши байпас.

Най-често засяга долните крайници, коронарните басейни, които хранят сърцето и мозъчните съдове. И затова болните, които имат една от тези исхемични болести - на сърцето или мозъка, много често имат и запушване на артериите на долните крайници.
Затова съществува сърдечната, но и съдовата хирургия, която да поема усложненията по отношение на атеросклерозата извън сърцето.

От септември ще можем да работим по цялата съдова хирургия в обем за всички съдове. Ще привлечем за целта още колеги за бъдещото отделение по съдова хирургия и ще покрием пълния обем на заболеваемост на венозната и на артериалната система на болните - тя се лекува или медикаментозно, или оперативно, или с вкарване на лекарства вътре в тях или с лазер, който също предстои да бъде закупен до два месеца - за лазерна аплация на вените при оперативно лечение на по-тежките случаи.

Дори варикозни язви, които са в резултат на прекарани някога тромбофлибити или дълбока венозна тромбоза се лекуват медикаментозно. Или - няма съдово заболяване, което да не можем да лекуваме, но просто трябва малко търпение.

Сега сме в доста трескава подготовка на инструментариум, кадри и покриване на всички изисквания на здравната каса.

- Как ще се справите през лятото, когато се очакват високи температури и бум на инфаркти и инсулти?

- До края на юни ще можем да започнем голямата съдова хирургия с ангиограф, но и на този етап правим по-малки операции.

Обект на съдовата хирургия са екстракраниалните съдове - артериите, които се намират в областта на шията. Много често при тях се получават плаки. Болните чувстват болка. А първият сигнал за запушване или предстоящо запушване на артериите на мозъка е замайване, залитане, инсулт. Хората трябва да идват навреме за агиография и операции - да им слагаме стендове за разширяване на артериите и за предпазване от инсулт. Това е функцията на съдовата хирургия. Това са съвременните методи. В Отделението по кардиология това е въведено, ние искаме да го разработим във всички останали сфери - за всички органи.

- В Бургас има и много болни на диализа, те каква помощ могат да получат?

- Много болни на диализа се нуждаят от съдова хирургия, а досега такава, както отбелязах, в Бургас нямаше. Всички болни, които са закачени на апарат за диализа, се нуждаят от траен съдов достъп - от операция между една артерия и вена така, че вената да бъде многократно използваема.

В Бургас дори артерио-венозни фисули не се правят, а болните се нуждаят от поставянето на специални катетъри и постоянни катализатори, за да могат да живеят и три пъти в седмицата да бъдат на хемодиализа. Иначе няма да бъдат диализирани.

Да не говорим за диабетно болните и всички атеросклеротици, които се нуждаят от активната намеса на съдов хирург.

С амбицията на собствениците и финансирането от тяхна страна вече работим, за да бъде и това реализирано в Бургас.

- Какъв екип от специалисти ще ви помага?

- Вярвам, че до септември ще успеем да организираме цялото отделение и да получим одобрение от Здравната каса. Ще ни трябват още поне двама колеги, с които да разработим цялата хирургия и да поставим началото на един истински съвременен и модерен съдов център в Бургас. Бургас се нуждае от него. Сега идват колеги от София, преглеждат и си заминават, но болните остават.

Центърът ще обслужва освен Бургас, цяла Югоизточна България до Стара Загора и Пловдив. Районът е много голям, населението е многобройно. В Ямбол работи един колега, който сам трудно би могъл да се справи за Ямбол и Сливен. Тук също така идват и много туристи, което прави този съдов център още по-необходим.

- Дотогава на какво могат да разчитат болните?

- Дотогава в Медицински център „Света София" в центъра на Бургас правим прегледи, доплерови изследвания, първична диагностика, скрининг на заболяванията и насочване за агиография и оперативна работа, която впоследствие ще бъде осъществявана в Многопрофилна болница „Дева Мария" във Ветрен.

Източник: factor-bs.com


Виж коментарите (32)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).