Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Д-р Георги Стефанов: От есента в Бургас ще се извършват всички съдови операции
Автор: Екип Burgas24.bg 12:01 / 04.06.2010Коментари (32)10587
© Burgas24.bg
Д-р Георги Стефанов е главен асистент в Медицински университет - Варна, близо 20 години е преподавал на студенти. Специалист е по обща и съдова хирургия. Член е на Американското ангиографско дружество и на Европейското съдово дружество. Има над 40 научни публикации.

- Д-р Стефанов, защо избрахте Бургас и какви са ви амбициите на новото поприще?

- Промених местоживеенето и работата си, заради МБАЛ „Дева Мария", където предстои откриването на ново Отделение по съдова хирургия. Във Варна бях организатор и създател на подобно отделение в Болница „Света Марина". Получих покана от собствениците да изградим и тук един съвременен модерен център, от какъвто Бургас и районът се нуждаят.

Не беше трудно да взема това решение, тъй като искам да работя по специалността си и да правя това, което съм правил цял живот - съдова хирургия. Бургас досега беше настрани от тази медицина.

- На какъв етап е подготовката за новото отделение?

- Започнахме с амбулаторни прегледи и доплерови изследвания със специален доплеров апарат. Искам да подчертая, че развитието на съдовата хирургия е невъзможно без съвременна дуплекссонграфия и ангиография. Ето защо е закупен и монтиран и ангиограф. С него ще работи екип от София по оцветяване, контрастиране на всички съдове, включително на коронарните, мозъчните и на артериите на долните крайници.

През есента се надяваме да бъде сключен договорът със Здравната каса и да можем да поемаме всички клинични пътеки, които до този момент не са разработвани въобще в Бургас.

Това означава да се правят всички съдови операции на артериите и на вените, т.е. всякакви остри запушвания, наречени емболии или тромбози ще могат да бъдат оперирани своевременно.

Всички хронично запушващи се артерии, които болните усещат като болки в крайниците и не могат да вървят, появяват се впоследствие трудно зарастващи рани, микрози, гангрени, особено при болните от диабет - всички те се нуждаят от ангиографска диагностика, а не да се работи единствено върху раната. Защото проблемът понякога е чисто артериален - има запушени артерии и трябва да се работи върху тях.

Ние ще можем да извършваме всякакви манипулации, свързани с подобряване на кръвоснабдяването, в това число байпаси на аортата, на тазовите, бедрените, подколянните артерии и това понякога е единствената алтернатива на ампутацията.

Виждам, че този модел на работа все още не е изграден в Бургас и амбицията ни е двойно по-голяма ние да го направим.

Атеросклерозата представлява постепенно стесняване на кръвоносните съдове и образуването на плаки, което често довежда до тромбоза. Тя често означава смърт за крайника. Изведнъж притокът на кръв се прекратява. Тази артерия трябва да се отпуши и да се извърши байпас.

Най-често засяга долните крайници, коронарните басейни, които хранят сърцето и мозъчните съдове. И затова болните, които имат една от тези исхемични болести - на сърцето или мозъка, много често имат и запушване на артериите на долните крайници.
Затова съществува сърдечната, но и съдовата хирургия, която да поема усложненията по отношение на атеросклерозата извън сърцето.

От септември ще можем да работим по цялата съдова хирургия в обем за всички съдове. Ще привлечем за целта още колеги за бъдещото отделение по съдова хирургия и ще покрием пълния обем на заболеваемост на венозната и на артериалната система на болните - тя се лекува или медикаментозно, или оперативно, или с вкарване на лекарства вътре в тях или с лазер, който също предстои да бъде закупен до два месеца - за лазерна аплация на вените при оперативно лечение на по-тежките случаи.

Дори варикозни язви, които са в резултат на прекарани някога тромбофлибити или дълбока венозна тромбоза се лекуват медикаментозно. Или - няма съдово заболяване, което да не можем да лекуваме, но просто трябва малко търпение.

Сега сме в доста трескава подготовка на инструментариум, кадри и покриване на всички изисквания на здравната каса.

- Как ще се справите през лятото, когато се очакват високи температури и бум на инфаркти и инсулти?

- До края на юни ще можем да започнем голямата съдова хирургия с ангиограф, но и на този етап правим по-малки операции.

Обект на съдовата хирургия са екстракраниалните съдове - артериите, които се намират в областта на шията. Много често при тях се получават плаки. Болните чувстват болка. А първият сигнал за запушване или предстоящо запушване на артериите на мозъка е замайване, залитане, инсулт. Хората трябва да идват навреме за агиография и операции - да им слагаме стендове за разширяване на артериите и за предпазване от инсулт. Това е функцията на съдовата хирургия. Това са съвременните методи. В Отделението по кардиология това е въведено, ние искаме да го разработим във всички останали сфери - за всички органи.

- В Бургас има и много болни на диализа, те каква помощ могат да получат?

- Много болни на диализа се нуждаят от съдова хирургия, а досега такава, както отбелязах, в Бургас нямаше. Всички болни, които са закачени на апарат за диализа, се нуждаят от траен съдов достъп - от операция между една артерия и вена така, че вената да бъде многократно използваема.

В Бургас дори артерио-венозни фисули не се правят, а болните се нуждаят от поставянето на специални катетъри и постоянни катализатори, за да могат да живеят и три пъти в седмицата да бъдат на хемодиализа. Иначе няма да бъдат диализирани.

Да не говорим за диабетно болните и всички атеросклеротици, които се нуждаят от активната намеса на съдов хирург.

С амбицията на собствениците и финансирането от тяхна страна вече работим, за да бъде и това реализирано в Бургас.

- Какъв екип от специалисти ще ви помага?

- Вярвам, че до септември ще успеем да организираме цялото отделение и да получим одобрение от Здравната каса. Ще ни трябват още поне двама колеги, с които да разработим цялата хирургия и да поставим началото на един истински съвременен и модерен съдов център в Бургас. Бургас се нуждае от него. Сега идват колеги от София, преглеждат и си заминават, но болните остават.

Центърът ще обслужва освен Бургас, цяла Югоизточна България до Стара Загора и Пловдив. Районът е много голям, населението е многобройно. В Ямбол работи един колега, който сам трудно би могъл да се справи за Ямбол и Сливен. Тук също така идват и много туристи, което прави този съдов център още по-необходим.

- Дотогава на какво могат да разчитат болните?

- Дотогава в Медицински център „Света София" в центъра на Бургас правим прегледи, доплерови изследвания, първична диагностика, скрининг на заболяванията и насочване за агиография и оперативна работа, която впоследствие ще бъде осъществявана в Многопрофилна болница „Дева Мария" във Ветрен.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.05.2017 г.
0
 
 
Емоционален и сексуален насилник ,безочлив и нагъл лъжец.Занимава се със сексуален тормоз.А когато не му се получи,си отмъщава,като ти праща психиатър.Може да ти навреди сериозно на психиката ,здравето и кариерата.
Aнонимен
на 30.04.2017 г.
0
 
 
Във Варна спеше с различни жени,сменяше ги като носни кърпи,сега си седна на частите,но и депутат ще става ,хах ,в Ямбол толкова ли няма свестни хора с нормален личен живот,че някой ,който е изнудвал в личен план,хора,и е тормозил ,да става кандидат?Предлагам някой в Германия да предложи на дъщеря му секс срещу работа,но в Германия такива работи не стават .И такива се натискат депутати да стават.Нагли до безобразие.И лъжливи.
Aнонимен
на 30.04.2017 г.
0
 
 
ИЗМАМНИК И МОШЕНИК!!!!!И БИВШ АЛКОХОЛИК.БИВШИ АЛКОХОЛИЦИ,ОБАЧЕ НЯМА!!!!фър фър пенкилер!
Aнонимен
на 30.04.2017 г.
0
 
 
ВЪВ ВАРНА ПИЕШЕ АЛКОХОЛ " ВИДНИЯТ ХИРУРГ" И ГО ИЗГОНИХА ЗА АЛКОХОЛИЗЪМ И ДЕГРАДАЦИЯ.ЗАЩО Е В ЯМБОЛ?
Aнонимен
на 30.04.2017 г.
0
 
 
Освен това много лъже,майка му също много лъжеше,като стара циганка.
Aнонимен
на 30.04.2017 г.
0
 
 
Според майка му,вече покойница,човекът не бил добре и го преглеждал "главния психиатър".Ако не му се получат някои неща в личен план,човекът ти праща психиатър.Не е вярно,че не участвал в интриги,майка му участваше,и се налагаше полицията редовно да ходи у тях.Много гнусен и лицемерен човечец,никакъв лекар не е .Във Варна имаше сериозен проблем с алкохола,и напусна от университетската св.марина, от Бургас - също за алкохол.Брат му също имаше проблеми с алкохола,преди години,явно е семеен проблем.Та човек със зависимости няма как да прави нещо за другите,като себе си не може да оправи.И всичко се прави в услуга на парите .Докато "правят нещо в услуга на този и онзи" ,си построиха къщи в еленския балкан ,и си купиха джипове,а на други/ от похотливост/ съсипаха кариерите и живота.На мен Стефанов никога не ми е помагал с нищо,напротив ,ако имаше възможност да направи нещо - ми е казвал "не мога да ти помогна" и ме е изнудвал.Лицемерието и лъжите не вървят,още по - малко да имаш наглостта да се навираш и в политиката,или не дай Боже,в парламента,там няма нужда от зависими.
Aнонимен
на 30.04.2017 г.
0
 
 
Тоя човечец никога нищо за никого не е правил,освен в "услуга единствено и само на джоба си".Не е вярно,че не е участвал в интриги,напротив.'"Не е предавал хора и не е изоставял никого" - нагли и безскрупулни лъжи,истината е,че много е вредил,критикар,обиждаше хората,всички за него са лоши,предали го и го разочаровали,но истината е,че проблема е в него,а не в хората.Не е помагал на никого,винаги само е вредил и се опитвал да използва другите,и да ги изнудва,както може,вкл и в личен план .Егоист и много вреден.Все много песимистичен и унил,но иначе много самодоволен.Всичко е само предизборни лъжи,и добре ,че си остават само такива.Всичко се прави само за пари.Няма никаква услуга в полза на хората,или на когото и да било,само в услуга на собствения джоб.Не е вярно ,че не бил изоставял,и не бил предавал никого,напротив.Цялото му семейство и всички около него ,са много негативни,и много вредни.
Aнонимен
на 27.02.2017 г.
0
 
 
Предлагаше секс срещу това да ти намери работа,спеше с медицински сестри,дори когато още беше женен за първата си жена,похотлив,загорял,безскрупулен и гнусен.Предлагам някой да предложи на дъщеря му секс срещу това ,да й намери работа в Германия , тя и без това няма личен живот,как ще е?Нагъл и лицемерен!Гнусен.
Aнонимен
на 27.02.2017 г.
0
 
 
Нагъл,много лъже,репресирани ,уж ,а репресират други,двулични ,нагли,безскрупулни и безочливи.
Aнонимен
на 24.02.2017 г.
0
 
 
Загорял и похотлив простак,който отправяше неприлични предложения,алкохолик .Майка му,репресирана женица,която не беше с всичкия си,го подкрепяше.Гнусно и долно.Мошеници,които най - нагло лъжат,като стари цигани.Иначе си строят къщи за няколко стотин хил лв/ ,с пари,източени от ЗК/,карат джипове,ходят по почивки в чужбина,а като направят една "операция",оставят хората без един крак.Нагли и безочливи.Не познават думата ''срам''.Некадърни.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: