Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Д-р Галина Милева дискутира приемането на Национален хепатитен план с международни специалисти
Автор: Екип Burgas24.bg 16:42 / 09.07.2012Коментари (0)696
Народният представител от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева бе модератор на кръгла маса, посветена на Световния ден за борба с хепатита. Домакин на форума бе парламентарната Комисия по здравеопазване, чийто заместник-председател е и бургаският депутат. Официални гости на събитието бяха д-р Дилан хапатолог и гастроетеролог, старши лектор в Института за биомедицински изследвания в Университета в Дънди (Шотландия), д-р Роуан, национален координатор "Публично здраве към Министерството на здравеопазването в Шотландия, г-н Гор- президент на Световен хепатитет алианс и др. Освен д-р Милева в кръглата маса взеха участие и изявени наши специалисти в областта на чернодробните заболявания - проф. Матева, проф Антонов, проф. Кожухарова и д-р Филипова от Министерството на здравеопазването (МЗ).

"Дискусията бе много полезна за всички присъстващи, които споделиха опита си относно лечението и скринига на хепатита в България. Акцент по време на кръглата маса бе разработването и приемането на Национален хепатитен план, което прави страната ни първата в Източна Европа и третата в Европейския съюз с подобна програма след Шотландия и Франция. Това се налага заради приетата от Европейския парламент декларация през 2007г., с която се задължава Европейската комисия да предприеме конкретни мерки относно скрининга за хепатит С, осигуряването на ранна диагностика и по-широк достъп до лечение и медицински грижи в страните членки на ЕС. През 2010г. бе подписаната и резолюция от Световната здравна организация, която България също подкрепи. С нея вирусния хепатит бе обявен за здравно предизвикателство от световен мащаб, наравно със заболяванията СПИН, малария и туберкулоза", коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас.

Според д-р Галина Милева профилактиката на вирусните хепатити е приоритет за законодателната и изпълнителната власт, като всички новородени подлежат на ваксинация срещу хепатит В по задължителната ваксинационна програма на Министерство но здравеопазването.

"В изготвянето на Националния хепатитен план, който да обхваща всички аспекти на заболяването, трябва активно да се включат медицински експерти, специалисти по фармакоикономика и национално представените пациентски организации както от Бургаска област, така и от цялата страна. Необходимо е да се предприемат допълнителни мерки, които да ограничат разпространението на заболяването в България и последствията от него. Сред целите, които си поставяме, са усъвършенстването на Имунизационния календар на Република България и въвеждането на достъпни изследвания в цялата страна", сподели бургаският депутат.

Всички презентациите от кръглата маса, както и направените изводи и препоръки ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на Комисията по здравеопазването.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: