Цветовете за яйца в миналото: От цвекло, коприва, лапад, лук и орехи
Традиционно приготвяните яйца са два основни вида, разказа Пламена Кирова от Етнографския музей в Бургас. "Такива, които са боядисани в един цвят и изрисувани и украсени. Вторият вид са по-познати сред народа като писани, шарени, пъстрени, китени. Най-старата и разпространена техника за този вид шарене на яйцата е восъчната техника. Има специален инструмент, които се нарича писалка и с восък се изписват яйцата като после се потапят в съответната боя", посочи тя.
Може да се апликира украса върху предварително боядисано яйце. Листа от градината като здравец, детелина и др. се обвива около яйцето, поставя се в мрежичка и се потапя в боята. Според народната традиция винаги боядисването се ръководи от най-възрастната жена, докато на момите се предоставя украсяването, разказа Росица Топалова от музея.
В миналото цветовете са се получавали от червено цвекло, коприва, лапад, люспи от лук и орехи. Син цвят се е добивал с червено зеле. В днешно време става по-трудно, защото за да се добие този ярък цвят е нужно яйцето да бъде бяло, обясни тя. С първото боядисано яйце, задължително в червено, се натриват бузките и челата на децата за здраве.
Източник: Радио "Фокус"