Цветан Димитров: Надяваме се до Великден стопаните да получат компенсации

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:10 / 01.04.2011
704
Зам.- министърът на земеделието и храните Цветан Димитров , каза ,че целта му на посещението в Бургаска област е да се проследят мерките по отношение ликвидирането на болестта шап оценка на щетите. Той обясни, че компенсациите на животновъдите от Бургаска област, които са засегнати от рестрикциите заради заболяването ще бъдат компенсирани не само за щетите си сега, но и за минал период от началото на годината.

"Във вторник следващата седмица започваме преговори с ЕК за компенсация на продукцията , основно за агнешкото месо. Има няколко варианта по които водим преговорите. Надявам се това да се случи преди Великден, защото тогава е пика на търговската дейност в този сектор. Включително изчисляваме загубите, които са претърпели животновъдите от не продажба на мляко. Сумите са различни, защото са за различни неща. Едно е да ти унищожат животното и да ти го заплатят и съответно пропуснатите бъдещи ползи в рамките на гази година. Второто, е тези, които имат ограничения с фуража и с продукцията и вече третото- кръга от хора в Бургаска област, чиито животни са на по-свободен режим", каза Димитров. За получат компенсации стопаните няма да подават документи. В момента експерти на Българската агенция за безопасност на храните съвместно с представители на областна управа изготвят списъци на стопаните- кой колко животни има.разчетите ще бъдат правени от ДФ "Земеделие".

Средствата за унищожените животни се дават от Българската агенция за безопасност на храните, а останалите компенсации ще бъдат чрез фонд "Земеделие". Цветан Димитров каза още, че такава компенсация на животновъди в страната ни се прави за първи път. На въпрос на журналисти за ваксинацията на животните против шап Димитров каза, че ако това бъде прието в страната ни това означава да се върнем назад във времето в историята и развитието си.

"Второ, това означава ,че достъпът на български продукти до европейския пазар автоматически ще бъде спрян", каза зам. министър Димитров. Той допълни, че знае, че все още в Странджа има случаи на свободно пуснати животни въпреки забрана и каза, че е разпоредено тези животни да бъдат ликвидирани по хуманен начин.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (84):
02.11.2012 Над 1 млн. лв. били отделени за компенсиране на загубите от шапната епидемия в Странджа
03.09.2012 България вече е свободна от шапа
26.04.2012 Дават близо 400 000 лв. на Гребенаров, за да се разплати с проектантите на оградата срещу шап, която няма да правим
20.04.2012 Засилват контрола по границата с Турция за сметка на защитната мрежа
18.04.2012 Отмениха изграждането на защитната мрежа между България и Турция
18.04.2012 Няма да градим мрежа против шап на границата с Турция?
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).