Цв. Цветанов: Нямаме завишаване на миграционния процес от Сирия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:58 / 06.07.2012
1003
На въпрос на журналисти, ще бъдат ли отворени границите за сирийски бежанци и какви са възможностите на страната ни за хуманитарна помощ при радикализиране на конфликта в Сирия за увеличаване на бежанския поток, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза по време на посещението си в Бургас, че според ангажимента, който има страната ни при присъединяването към Шенген и Европейската политика има възможност около хиляда човека да бъдат допълнително приети.

"Към настоящия момент нямаме завишаване на този миграционен процес. За България, това което сме имали като наблюдения през последните години от Ирак и Афганистан бяха най-сериозни емиграционни маси и мога да кажа че по фонд "Връщане"работим с европейската комисия и само преди няколко дни успяхме да върнем 41 иракчани с чартърен полет, който се плаща от фонд "Връщане". В тази връзка ползваме компенсаторните механизми, които дават европейските политики и за това се възползваме от тази европейска солидарност, за да можем с тяхно съгласие да бъдат връщани обратно в съответните държави от които са дошли. По този начин, когато има такава политика смятам, че каналджиите ще бъдат по-безпомощни, защото ще знаят че всички тези, които предприемат предвижване в някоя европейска държава, когато бъдат задържани в София ще могат да бъдат върнати към страната от, която са дошли. С Турция последните няколко седмици работим много добре. Имахме няколко нелегално преминали сирийци, но след процедурите, които започнахме да прилагаме с турските ни колеги тези сирийци се връщат обратно", каза Цветанов.

Той допълни, че се очаква да бъде подписан ратификационен договор между Турция и ЕС. Министърът допълни, че се надява на бързо разрешаване на конфликтите в Сирия, за да може сирийците които обичат родината си да бъдат там и да се реализират там, и да не изпадат в ситуацията на бежанци. Той даде за пример събитията по време на Арабската пролет и миграционния натиск, който беше оказан на Италия. Там в рамките на 2-3 месеца са успели да влязат над 30 000 имигранти, които създават проблеми за целия ЕС.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).