Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ченгета по бански дебнат плажните джебчии
Автор: Екип Burgas24.bg 09:00 / 03.08.2010Коментари (0)1457
© Burgas24.bg
Полицаи по бански дебнат из плажовете за нагли крадци. Всяко лято по Черноморието плъзват тумби обирджии, които действат на принципа на т.нар. "бразилска вълна". По сигнал те започват да тичат по цялото протежение на плажа, като грабят по пътя каквото им падне. Тази година обаче ченгетата са измислили хитър ход, за да се преборят с наглеците бургаски полицаи по бански стоят на пост сред плажуващите и зорко наблюдават какво се случва по брега, разкриха униформени. Цивилни полицаи пък се возят из автобусите във Варна и дебнат за джебчийки. Те познават мургавите крадли, които обръщат джобовете на хората, и когато ги видят да се качват в някой автобус, веднага ги свалят от превозното средство.

В разгара на летния сезон в Слънчев бряг, Несебър и околните курорти са се настанили 350 000 чужденци лесна плячка за родните джебчийки, които дебнат наивниците по морските градини и алеи и грабят на поразия. Най много са случаите на джебчийство в Несебър, съобщиха от бургаската полиция.

Миграция

В Бургаско действат няколко клана, които се препитават основно с джебчийство. Те прииждат от околните населена места Българово и Каблешково, както и от Червен бряг и Левски и щъкат из курортите в търсене на разсеяни туристи. Легендарна фигура сред бургаските джебчийки е мургавата Елена Фараонова - Фараона, на 27 години, от клана от Българово.

Тя краде още от 9-годишна и джебчийството вече є е професия. Именно заради занаята на смуглата крадла за нея циганин платил десетки хиляди лева и цял куп злато, за да я вземе за жена. Елена Фараона обръща джобовете на туристите основно в Слънчев бряг. Преди няколко години тя заминала за Западна Европа да трупа опит в занаята. Заради кризата обаче работата там намаляла и тя отново се завърнала в родината.

Камери

Джебчиите, които действат на територията на Варна, пък са се преселили от Аксаково, Игнатиево и Приселци. "В последно време случаите на джебчийство в централната част на града намаляха заради монтираните камери за видеонаблюдение", съобщиха от полицията в морската столица. До катедралата и пощата на бул."Владислав Варненчик" обаче вечер се събират травестити джебчии. Наконтени досущ като манекенки, те се нахвърлят върху пияните туристи, които в тъмното трудно забелязват адамовите ябълки на "красавиците". "Мадамите" примамват клиентите в по-затънтените местенца и докато им смъкват панталоните, за да ги "обслужат", ги джобят и им завличат портфейлите.

Спънки

Заради тънкостите на джебчийския занаят крадлите често отървават наказанието. Обикновено смуглите обирджийки се движат в група от по 3-4. Когато набележат мишената, се скупчват около нея, като две от тях служат за отвличане на вниманието на жертвата, а само една краде. Щом успее да докопа портмоне или някоя друга ценна вещ, тя веднага я предава на другите си "колежки". "Това се нарича "чистене на вещи" и се прави, за да не бъде хваната джебчийката с крадената вещ, тъй като тогава присъдата не є мърда", обясняват ченгета. Другият начин е да бъде спипана с ръка в джоба на жертвата, но това е почти невъзможно. Друга спънка нахалните крадли да бъдат съдени е, че те обикновено са непълнолетни.

Тогава ченгетата най-много да ги върнат в семействата им или пък с прокурорско постановление се настаняват в дом за временно настаняване за 15 дни. После обаче те отново излизат на улицата.

Не носете ПИН-а при дебитната карта

Не носете кредитните и дебитните си карти на едно място с ПИН кодовете им, съветват униформени. Това е едно от най-простите правила, които трябва да се спазват, за да не станем жертви на джебчийките. Така, ако ви откраднат кредитната карта, няма да могат да теглят пари от нея. Веднага щом забележите, че картата ви липсва, просто се обадете в банката, за да я анулират. Ако носите пари в кеш, никога не ги слагайте на едно място, съветват още ченгетата. Разпределете ги в няколко джоба, но никога в задните. Ако сте пък на почивка и носите голяма сума пари в брой, всеки ден вземайте само малка част от тях. Останалото сложете на съхранение в сейфа на хотела, в който сте отседнали. Иначе има голям риск, ако станете жертва на джебчийки, да прекратите ваканцията си, преди да е започнала. Когато отивате на плажа пък, никога не носете ценни вещи със себе си, иначе рискувате да станете жертва на т.нар. "бразилска вълна" тя идва на плажа, удря кърпите и чадърите и след това се оттегля с портфейла и бижутата ви.

Мамят с гердани от раковини

С гердан от пясъчни раковини залъгват родните джебчийки чуждите туристи по морето, докато им откачат златните ланци. Това е новият трик, който са заучили смуглите джебчийки, които гастролират по курортите ни, съобщиха ченгета от морските градове. Според тях трикът се прилага от 20% от проститутките в Слънчев бряг и Несебър. На развален английски и с похотлив поглед те се усукват около летовниците, накичени със злато, и се опитват да им надянат огърлица от пясъчни раковини на врата. Докато чужденецът се дърпа и се опитва да откачи ръцете на нахалницата от врата си, тя вече му е свила ценния накит. Най-много са случаите на джебчийство в Несебър, съобщиха от бургаската полиция.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: