Ударите под кръста срещу тях идвали основно от големите търговски вериги, които бяха открити миналата година в града. Те ощетявали хлебарите с промоции, на които местните фирми не можели да отговорят.
Нелоялна конкуренция създавали и фирми от София, Пловдив,Ямбол и Шумен, които правили дъмпинг на цените.
Те си позволяват по-ниски цени, защото купуват брашно без фактури, обясниха потърпевши местни производители. Според тях пласирания от тях хляб е некачествен и опасен, тъй като обектите им нямали нужната регистрация и извършваната от тях дейност не подлежала на контрол.
Масовото укриване на ДДС също удря бранша, жалват се бургаски хлебари. Заради голямото предлагане цената на хляба в Бургас падна преди месец с 10-15%, а на места дори с 20 %.
Сега той се предлага от 0.80 до 1.00 лв.Според Людиев спадът се е отразил негативно върху хлебопроизводителите в региона.
Качеството на хляба, произвеждан от местни фирми, е с отлично качество и в него не са откривани вредни или нехарактерни съставки, обявиха от Регионалния съюз на хлебопроизводителите. От РИОКОЗ Бургас потвърдиха, че не са откривани нестандартни проби.
За да противостоят на кризата и конкуренцията местните производители разнообразяват асортимента си с по-нетрадиционни продукти.
Новата фирма "Пендор" пусна на пазара хлябове с шарена сол, мляко и чесън."Джи Ел Пи" разработва нови диетични продукти, като най-търсени от техния асортимент са заленчуковият, черният немски хляб и този с фибри.
Стагнацията на пазара наложи и традиционалистите от "Хляб и хлебни изделия" да пуснат нови хлебчета, най-успешни за момента са натуралните квасеници по руска технология.
Източник: в. "24 часа"