Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Целодневна форма на обучение ще има и във втори клас от следващата учебна година
Автор: Екип Burgas24.bg 16:22 / 22.02.2011Коментари (0)1164
© Impact Press Group
Ще има целодневно обучение за децата от втори клас от новата учебна година. Това каза Виолета Илиева, директор на РИО на МОН- Бургас. Тя добави, че това е станало ясно на последното съвещание в Министерството на образованието, младежта и науката със зам.-министър Милена Дамянова, отговаряща за средното образование. Първоначално родителите трябва да заявят писмено желанието си детето им да посещава целодневно обучение. Това ще стане към края на май и ще продължи до началото на септември, когато ще се знае какъв ще е реалният прием след завършен седми, осми клас. Целта е да се види колко свободни стаи ще има училището, за да въведе такъв тип обучение. Към края на учебната година, след заявените желания на родителите за целодневно обучение, директорите на съответните училища подават информация в инспектората за определения брой паралелки за първи и втори клас.

Самият процес за одобрение не е лесен , защото след това на място ще се види дали класните стаи, определени за малчуганите, отговарят на изискванията за провеждане на такава форма на обучение- целодневната. Едно от тях е първолаците и второкласниците да се учат в една класна стая през целия ден.

"Така че директорът на училището трябва да избере такава функционална класна стая, която да отговаря на изискванията за деца на 6- годишна възраст. За обучение за 1-2 клас не са необходими тези условия кавито са условията, необходими за функционирането на една паралелка в по-големите класове", каза още Илиева. Новото- има изискване за определена квадратура разгъната площ за всеки ученик. Това е свързано със създаването на здравословни и безопасни условия на труд. " Инспекторатът по образование ще прави проверки във всяко училище, заявило желание за провеждане на целодневна форма на обучение.

Ще се проверява дали капацитетът на сградата отговаря на здравословните условия за обучение, възпитание и труд. Освен това има наредба, която ние ще съблюдаваме много стриктно, при която има изискване за определена квадратура разгъната площ за всеки един ученик. Досега такива проверки в училищата не са извършвани. Тази мярка е наложителна да се приложи особено в централните училища, тъй като интересът към тях е много по-голям, отколкото училищата в периферията на града", добави директорът . Тя каза още, че тези превантивни мерки ще се приложат, за да не се стигне до закриване на определени сгради и да не стоят големи училища с функциониращи само един -два етажа. Проверките ще започнат от края на учебната година. Илиева увери, че ще се проведе разяснителна кампания относно всички изисквания за въвеждането на целодневно обучение в повечето бургаски училища.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: