Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургазлийка в борба с българското законодателство, отнело й правото да получава средства за майчинство и детски надбавки
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 09.04.2013Коментари (0)1209
© Burgas24.bg
Бургазлийка вече година се бори с българското законодателство, което й отнема правото да получава средства за майчинство и детски надбавки, предаде репортер на Burgas24.bg.

Теодора е уволнена неправомерно по време на бременността, в момент, когато е в болнични и докато съди работодателя си за неправомерните действия фирмата е обявена в ликвидация. Докато води дела и чака решение на съдебни институции губи правото да получи пари за майчинство. Обжалва решение на НОИ, че няма осигуровки, които да и гарантират такова плащане. Само преди два дни Теодора получава ново писмо от НОИ с което за втори път е отхвърлено обжалването на решението на Осигурителния институт.

Теодора Бакърджиева е работила като учител по английски език в частно училище в Бургас. Жената е била уволнена след като уведомила работодателя си, че е бременна. Оказа се, че Теодора не е знаела за уволнението си, защото вече е била в болнични преди раждането, а шефовете й използват пропуски в закона и закриват фирмата. Така бременната жена остава без обезщетение за майчинство. След многократни жалби към различни институции и заведено съдебно дело Теодора успява да осъди некоректната фирма. За да получи, макар и със задна дата майчинските, жената пак отива в НОИ:

"Потърсих отново НОИ и ги запознах с решението. Подадох си болничните листи, които не бях успяла да подам на работодателя, те ги приеха и след няколко дни получих отказ, отказ за майчинство, защото според мотивите на г-н Енчо Жеков - директор на НОИ - аз не попадам като осигурено лице, въпреки че съм в болничен, въпреки че уволнението е доказано, че е незаконно. Оказва се, че не съм осигурена за общо заболяване и майчинство и поради тази причина няма да получавам майчинство. Работодателят дължал осигуровки само за фонд пенсия, което е другия абсурд в законодателството на България", разказва Теодора.

От регионалния офис на НОИ потвърдиха мотива си за своето решение. Директорът на РУСО-Бургас Енчо Жеков дори цитира решение на Върховния административен съд по подобен казус според което " жените-работнички или служителки, чието осигуряване е било прекратено поради уволнение, признато след това от съда за незаконно не са осигурени лица по смисъла на чл. 48 и 52 от КЗО и поради това нямат право на предвидените по тези наредби парични обезщетения. Законодателят е приел че процесния период се зачита за осигурителен стаж, но е изключил уволнението от категорията на осигурените лица. Това е проблема при госпожа Бакърджиева, а не че фирмата е заличена или не".

Теодора се жали и до омбудсмана на републиката, откъдето й отговарят, че не може да получи парите си заради пропуски в законодателството. Жената се върти в омагьосан кръг и не среща правна помощ от нито една институция. В момента жената няма никакви доходи.

" Единствено от 4 месеца успях със социалните да преговоря и и да ми дадат детски, тъй като аз съм с неуредени документи и статута ми не е уточнен, но от 3-4 месеца получавам единствено детски за двете си деца."

Теодора смята да съди и бившият си работодател, тъй като училището и в момента съществува, но е променено името на юридическото лице, както и управителя му. По този начин се надява да си върне направените до момента разходи и обяснява:

"Аз силно се надявам да си ги върна, защото съм ги взела назаем и това е абсурд да живееш без никакви доходи и мисля да продължа с дела срещу физическото лице, тъй като се оказва, че като си ликвидираш фирмата не носиш отговорност. Относно НОИ имам желание, ако е възможно да стигна и със тях до някакво споразумение или все пак,...ако трябва ще стигнем и до съда и след това ще си потърся правата в Европейския съд, защото аз мисля, че всяка жена трябва да има право да излезе в майчинство след като е работила и е осигурявана години наред."

Съдбата на Теодора споделят още много жени у нас. Затова тя се надява следващото народно събрание да работи в посока за разрешаване на този наболял проблем.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: