Бургазлийка спечелила дело срещу частен съдия-изпълнител

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:41 / 19.01.2012
2195
Бургазлийка спечелила дело срещу частен съдия-изпълнител миналата година, каза по време на отчета си за 2011 година общественият посредник в Бургас Таню Атанасов.

По неговите думи по характера на икономическото отношение много хора са под натиска на принудително събиране на дължими суми от съдия изпълнители. В много случаи обаче принудата нарушава формата на закона, обясни той.

Бургаският съд осъди действия на частен съдия-изпълнител, който наруши правото на несеквестируем доход, посочи той. Решението е на Районния съд от 8 август миналата година. Окръжният съд в Бургас потвърждава това решение."Руска Лафазанова спечели дело срещу частен съдия-изпълнител Наско Михайлов, който изпълнявайки решение на съда й запорира пенсията. Законът е категоричен каквито и да са дълговете несеквестируемия доход е този, който е в размера на минималната работна заплата. Пенсията на жената е 212 лв. става въпрос за задължение, а не за банков кредит. Четири месеца жената живееше на подаяния и просия", обясни омбудсманът.

В голяма сметопочистваща фирма за известен период са задържали плащанията на хората като отчисления към банка във връзка с теглени кредити, посочи още омбудсманът друг случай, при който са потърсили съдействие от него. След три месеца неплащане кредитът става изискуем, обясни той. Банката е изчакала известен период и са търсени възможности това неизплащане, но след това е стартирала процедура по принудително събиране на дължимите суми от кредитополучатели. Срещу работниците са заведени около 59 съдебни иска. Един от гарантите на работник, теглил заем търси съдействието на омбудсмана. След среща с кмета на Бургас и представители на сметопочистващата фирма, която получава редовно дължимите си от общината плащания, сумите са преведени, по информация от банката. От фирмата са посочили, че причините за спиране на плащанията са били икономически. Задържала се е част от сумата, която е трябвало да бъде преведена към банката, а останалата част от заплатата се е получавала от работника. Парите са отивали за решаване на проблеми във фирмата, допълни Атанасов. Рязко се увеличава броя на сигналите на тел. 112 относно проблеми, свързани с бита в нашия град, посочи още той. И тази година не е намерено добро решение за шумовото замърсяване, коментира омбудсманът.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).