Бургазлийка спечели националното състезание по екология с проект за езерото Вая

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:26 / 22.10.2013
1327
Нощувката на малкия корморан на езерото Вая спечели първа награда на Деница Ковачева в националното състезание по природни науки и екология провело се в Бургас в събота и неделя. Деница е ученичка в немската гимназия "Гьоте" последен курс и е един от най-пламенните доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Проектът, който донесе на Деница заедно с първото място и прием в висше учебно заведение в България по неин избор със специалност Биология, представя двегодишното участие на дванадесетокласничката в мониторинга на състоянието на нощувката на малкия корморан в тръстиките на Бургаското езеро, провеждан от проект "Живот за Бургаските езера" на БДЗП.

В резултат на тези наблюдения през 2011г. бе установен рекорден брой на малки корморани, които нощуват край езерото. Тогава с участието на Деница бяха преброени близо 14 000 екземпляра от вида и това направи Бургас - градът с най-голямата численост на малкия корморан в страната през зимата.

Победителката, сред още 36 ученика от 8 до 12 клас, не само е участвала в броенето на малките корморани, но и в обработката на данните, защото както казва Деница "Да съм близо до природата и да се занимавам с нейното изучаване е едно от любимите ми занимания. Това искам да бъде моя професия в бъдеще".

С този свой проект бъдещата студентка доказа пред седемчленното жури, съставено само от преподаватели във висши учебни заведения у нас, но също и на участниците в състезанието от цялата страна, важността и значимостта на бургаския езерен комплекс за много застрашени от изчезване видове птици, сред които и малкия корморан.

Деница поделя първото си място с още един проект. Той пък е насочен към опазването на двата вида сухоземни костенурки в Източните Родопи и е представен от Тодор Тодоров от Кърджали.

Отличените проекти в 12-то национално състезание по природни науки и екология показва, че в страната ни темата за опазване на природата попада все по-често във фокуса на общественото внимание и придобива значимост и разбиране сред много повече хора и институции.

За съжаление Деница и Тодор не възнамеряват да се възползват от предимството, което им дава наградата, а именно вече да са студенти в някои от нашите университети. Деница се надява да учи в най-стария университет на Германия в Хайделберг или във Виена, Австрия. Нека и пожелаем късмет и успех!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).