Бургазлийка 16 години виновна до доказване на противното

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:52 / 24.11.2010
3296
След 16-годишен съдебен процес е оправдана бившата директорка на Централна кооперативна банка - Поморие Ивалина Герасимова, съобщи нейният адвокат Росен Кожухаров. Присъдата е произнесена от състав на Бургаския окръжен съд в петък.

През годините обвинението срещу банкерката бе променено, тя бе осъдена и оправдана на различните инстанции.

Герасимова не пожела да се възползва от изтеклата 15-годишна давност за престъпленията. Нейният мотив бе, че след като е съсипан животът й, здравето й, опетнено доброто й име, остава само едната й чест, заради която ще се бори докрай.

През 1994 г. директорката на ЦКБ беше задържана и прекара повече от година и половина в ареста и затвора в Сливен. Тя бе обвинена в длъжностно престъпление/чл.282 от Наказателния кодекс/ за раздаването на 31 млн.лв./неденоминирани/ необезпечени кредити, пише в обвинителния акт. Първото произнасяне на съда бе 7 години по-късно.

Ексбанкерката бе осъдена на 4 години лишаване от свобода от Бургаския окръжен съд през 2001 г., но Върховният касационен съд отмени присъдата и върна делото за повторно разглеждане. Тогава, след още 4-годишен процес, присъдата бе намалена с една година. Това стана през февруари 2007 г.

На 5 май същата година обаче Бургаският апелативен съд реши, че няма доказано длъжностно престъпление и оправда Герасимова. Прокуратурата пък внесе протест и делото отново се прехвърли във Върховния касационен съд. Висшите магистрати отмениха оправдателната присъда и върнаха делото на апелативните си колеги, които пък от своя страна "прехвърлиха топката" на прокуратурата.

След като няколко години делото отлежава по разни бюра, прокурорите измъдриха ново обвинение и процесът започна от самото си начало през март т.г. Обвинителите решиха, че в случая не се касае за длъжностно престъпление/пък и вече Герасимова бе оправдана за това/, а за безстопанственост /чл.219 от Наказателния кодекс/.

"Фактите са едни и същи, въпросът е в тяхната квалификация", коментира още тогава адвокат Росен Кожухаров, който през тези години неотлъчно е защитник на бившата банкова шефка.

Той оспори първо фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. От друга страна, адвокатът пледира, че престъплението не е съставомерно - т.е., че признаците на безстопанственост не са налице в случая.

Въпреки 16-годишния процес

сагата все още не е приключила. Това отново е присъда на първа инстанция. Очакваната реакция на прокуратурата е нов протест. Така делото ще продължи в Бургаския апелативен съд, а ако процедурата се следва до края, ще стигне за пореден път и до Върховния касационен съд.

Ивалина Герасимова вече два пъти проля сълзи на вълнение, когато чу оправдателна присъда. Не може да изброи колко пъти е потъвала в разочарование и мъка от решенията на магистратите. Тя обаче е решена да се бори докрай, дори и ако трябва отново да извърви целия път по съдебните инстанции.

Фактите според обвинителния акт

Като директор на ЦКБ-Поморие Ивалина Герасимова е раздала около 31 млн.лв./неденоминирани/ необезпечени кредити през периода 28 май - 31 декември 1993 г., пише в обвинителния акт.

На 28 май 1993 г. кредит от Централна кооперативна банка - Поморие е изтеглил търговецът на автомобили Панайот Амелев. За 3-те милиона /неденоминирани/ лева шефката на банката учредила залог върху 8 негови коли. Автомобилите обаче не били идентифицирани с номерата на двигател, и рама, както и не било отразено чия собственост са с регистрационен талон.

На 15 септември 1993 г. Герасимова отпуснала заем от 500 000 /неденоминирани/ лева пак на Панайот Амелев. Този път залогът бил върху лек автомобил БМВ 735, но от приложеното копие на регистрационния талон ставало ясно, че колата е собственост на германски гражданин. В началото на декември същата година търговецът Емануил Кабадиев е поискал кредит от 17 000 000 тогавашни лева от ЦКБ-Поморие. Тъй като сумата значително надвишавала размера, който Герасимова имала правото да отпуска, тя му отказала.

За да се намали размерът на заема, Кабадиев уговорил четирима еднолични търговци да използва техните фирми, като те изтеглят части от необходимия му кредит. Чрез тях той искал да получи цялата сума от 17 милиона неденоминирани лева.

Съставен бил договор за залога на дизелово гориво с всеки един от едноличните търговци и били сключени договори за кредит.

Още един кредит е бил отпуснат от ЦКБ на Кабадиев. Той е 4 750 000 неденоминирани лева, а учреденият залог за обезпечението му е върху 620 тона дизелово гориво.

Трети кредит на същия търговец е бил даден от Герасимова малко по-късно. Заемът е 3 000 000 тогавашни лева, а залогът е върху 400 тона нафта.

Адвокат Росен Кожухаров - защитник на подсъдимата:
Удовлетворени сме


- Как ще коментирате оправдателната присъда, която бе произнесена от Бургаския окръжен съд?
- Ще се въздържа от коментари, защото тя все още не е влязла в сила. Не зная дали ще има протест от страна на прокуратурата, но най-вероятно е да бъде внесен.
Най-общо - удовлетворени сме от присъдата. Това, което защитата изрази в пледоарията си, Бургаският окръжен съд изцяло е споделил.

- Ще заведе ли някакъв иск за нанесени вреди вашата подзащитна?

- Има един Закон за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани, който урежда тези въпроси, но за мен това не стои на дневен ред. Рано е да се говори за търсене на обезщетение.

Контра

Виновен до доказване на противното

Една оправдателна присъда след 16 години процес буди много въпроси след себе си.
Дали има значение онзи постулат в правото, че всеки е невинен до доказване на противното?

Свидетели сме на шумни МВР-акции, показни арести, заснети от полицейските камери. Кодови названия "Килърите", "Лихварите", "Измамниците", "Отрепките" лепят етикети на закопчани с белезници хора и на практика им произнасят присъдата на обществото, докато чакат тази на съда. Единствено възможната.
Тя обаче се бави с години, в случая с 16 на брой. През това време има лежане по арести и затвори, медиен шум...

Вече потъна в забвение и зрелищният арест на бившия военен министър Николай Цонев. А той беше само преди няколко месеца - през април т.г. Тогава зам.-градският прокурор Роман Василев обяви, че Цонев е "абсолютен престъпник", след което трябваше да се извинява.
И това го прави един прокурор, а какво остава за обикновения човек и какво да си мисли той?

А освен това ексминистърът вече е оправдан по едно от обвиненията.

Кой тогава да хване вяра, че е възможно някой да бъде оправдан от съда, след като вече е бил арестант, затворник и наречен "килър", "лихвар" или "измамник"?
Това означава само едно - че в България всеки е виновен до доказване на противното.

Източник: factor-bs.com


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).